Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν δικαιολογείται μία δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Πηγή: EKT - Twitter

Μία δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, μετά από αυτή του Ιουνίου που θεωρείται πολύ πιθανή, δεν δικαιολογείται με βάση τα σημερινά δεδομένα, δήλωσε η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται να δικαιολογείται. Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, διότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρης χαλάρωσης (της νομισματικής πολιτικής)», δήλωσε η Σνάμπελ στην εφημερίδα Nikkei.

Η ΕΚΤ συζητά πόσο γρήγορα θα μειώσει τα επιτόκια μετά από την αρχική μείωσή τους που έχει σχεδιαστεί για τον επόμενο μήνα - μια μείωση που, όπως είπε ο Σνάμπελ «πιθανόν να είναι ενδεδειγμένη».

Αν και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχωρεί προς τον στόχο του 2%, η αβεβαιότητα παραμένει. Τα στελέχη της ΕΚΤ εστιάζουν ιδιαίτερα στις αυξήσεις των μισθών, οι οποίοι αυξήθηκαν με ταχύ ρυθμό και στις γεωπολιτικές απειλές, όπως η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: Χόλτσμαν: Δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΕΚΤ να μειώσει πολύ γρήγορα τα επιτόκια

Καμία δέσμευση για την πορεία μείωσης των επιτοκίων

Οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν φέτος περίπου τρεις μειώσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ από το 4% που ανέρχεται σήμερα, κατά ένα τέταρτο της μονάδας η κάθε μία.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση…Και θα πρέπει να έχουμε αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε η Σνάμπελ.

Η ίδια δήλωσε επίσης ότι, δεδομένης της πολύ υψηλής αβεβαιότητας και με τους κινδύνους για τον πληθωρισμό να εξακολουθούν να είναι ανοδικοί, είναι «πολύ νωρίς για να πούμε τι πρόκειται να συμβεί και δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων».

Διαβάστε επίσης: Βουνς (ΕΚΤ): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν - Προβληματικά τα μοντέλα πρόβλεψης του πληθωρισμού

Fed: Υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αρκετά στελέχη της Fed διαμήνυσαν χθες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα του 5,25% έως 5,5% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς θέλουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ,  Λορέτα Μέστερ, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, και ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, υποστήριξαν χθες, σε ξεχωριστές  δηλώσεις τους, ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

«Τα νεότερα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κερδίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Η διατήρηση της περιοριστικής μας στάσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι συνετή σε αυτό το χρονικό σημείο, καθώς αποκτούμε πιο καθαρή εικόνα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού», είπε η Mester.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων - υποχώρησε τον Απρίλιο στο 3,6%,  για πρώτη φορά σε έξι μήνες, υποδηλώνοντας κάποια πρόοδο προς την κατεύθυνση που θα ήθελαν να δουν οι αξιωματούχοι της Fed πριν μειώσουν τα επιτόκια.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ