Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Κερδίζει έδαφος η πρόταση Χατζηδάκη για αύξηση του ορίου συναλλαγών IRIS στα 1000€

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Ευήκοα ώτα, φαίνεται να βρίσκει η πρόταση – προτροπή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών μέσω IRIS στα 1000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα χωρίς επιβάρυνση προμήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διπλασιασμός του ημερήσιου ορίου θα μπορέσει να γίνει προς το τέλος του έτους καθώς θα πρέπει να πρώτα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ώστε η εκκαθάριση των συναλλαγών να γίνεται στο τέλος κάθε ημέρας, όπως συμβαίνει σήμερα που το όριο είναι στα 500 ευρώ.

Προς το τέλος του χρόνου τοποθετείται χρονικά και το επόμενο βήμα, το οποίο έχει προαναγγείλει από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η διευθύνουσα σύμβουλος Σταυρούλα Καμπουρίδου και το οποίο αφορά την  εισαγωγή του IRIS σε φυσικό σημείο, κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως Ολλανδία, Ισπανία,  Πολωνία, Ινδία,  Βραζιλία, προσθέτοντας μια ακόμα επιλογή πληρωμής . Ετσι  μια αγορά θα μπορεί να γίνει με μετρητά, με κάρτα ή με ΙRIS.

Με τις πληρωμές μέσω IRIS να έχουν αλματώδη αύξηση καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΙΑΣ χρήστες του το IRIS payments είναι 2,6 εκατ. ιδιώτες και 277.000 επαγγελματίες με την προθεσμία έγγραφής στην υπηρεσία για τους τελευταίους να εκπνέει στα μέσα Ιουνίου. Από εκεί και πέρα για τους επαγγελματίες που δεν θα εγγραφούν στο IRIS το πρόστιμο φτάνει μέχρι τα 1500 ευρώ.

►Διαβάστε επίσης:Κ. Χατζηδάκης - IRIS: Προθεσμία εγγραφής των ελευθέρων επαγγελματιών έως τις 30 Ιουνίου

Μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο η Σταυρούλα Καμπουρίδου ανέφερε ότι από τα 160 δισ. ευρώ που έχει διακανονίσει η ΔΙΑΣ στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς μόλις 1,7 δις ευρώ  αφορά το IRIS. Και από τα 150 εκατομμύρια συναλλαγές τα 16 εκατ. αφορούν το ΙRIS γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν περαιτέρω και μάλιστα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι η υπηρεσίας Person to Person (P2P) είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους καθώς το 70% των χρηστών είναι 18-34 ετών.

Εκτόξευση συναλλαγών

Ειδικότερα σε ότι αφορά το P2P στο  διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2024 έγιναν 12,7 εκατ συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών έναντι 4,3 εκατ. συναλλαγών την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+194%). Μάλιστα στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου το P2P έκανε 930.000 συναλλαγές, περισσότερες δηλαδή από όσες έγιναν όλο το 2020 (771.000 συναλλαγές) και σχεδόν τις μισές του 2021 (1,85 εκατομμύρια συναλλαγές).

► Διαβάστε επίσης: Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Τι ισχύει με το σύστημα πληρωμών IRIS - Απάντηση στον Παύλο Γερουλάνο

Στο Person to Business (P2B) που απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν 111.000 συναλλαγές έναντι μόλις 11.000 συναλλαγές την αντίστοιχη περίοδο του 2023 ενώ την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου πραγματοποιήθηκαν 9.500 συναλλαγές, όσες δηλαδή είχαν γίνει σε όλη τη διάρκεια του 2021.

Το IRIS Commerce, που αφορά στην πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα, είχε 1,9 εκατομμύριο συναλλαγές έναντι 1 εκατομμυρίου συναλλαγών το 2023 (+98% σε ετήσια βάση).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ