Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Επιτάχυνση των μισθών στην Ευρωζώνη το α' τρίμηνο - Ο κίνδυνος για τα επιτόκια

Οι μισθοί στην Ευρωζώνη, που καθορίζονται με συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιταχύνθηκαν ελαφρά στο α’ τρίμηνο του 2024 στο 4,7% από 4,5% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η μικρή αυτή επιτάχυνση θεωρείται απίθανο να αποτρέψει την αναμενόμενη στις 6 Ιουνίου πρώτη μείωση μετά από χρόνια των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά ενδεχομένως μπορεί να καθυστερήσει την πορεία αποκλιμάκωσής τους στη συνέχεια.

EKT, διαπραγματευόμενοι μισθοί

Μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος βλέπει η αγορά

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι οι αγορές χρήματος προσγείωσαν σήμερα τις προσδοκίες τους, μετά τα θετικά στοιχεία έρευνας της S&P Global για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προεξοφλώντας μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024 με βεβαιότητα και μία τρίτη με πιθανότητα να συμβεί 50%.

Πάντως, σε σημερινή ανάρτηση στο blog της ΕΚΤ σημειώνεται ότι είναι αναμενόμενο ότι οι μισθοί από διαπραγματεύσεις θα διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα φέτος, λόγω και των εφάπαξ αυξήσεων που δόθηκαν, ενώ η συνολική πορεία των μισθών, όπως προκύπτει από το wage tracker που έχει δημιουργήσει, περιορίζεται.

Αύξηση 6,2% στη Γερμανία

Χθες, η Bundesbank ανακοίνωσε  ότι οι μισθοί στη γερμανική οικονομία αυξήθηκαν κατά 6,2% στο α’ τρίμηνο, ενισχυμένοι από αφορολόγητες εφάπαξ αυξήσεις για την αποζημίωση των εργαζομένων από τον πληθωρισμό. Σε άλλες μεγάλες οικονομίες, ωστόσο, της Ευρωζώνης, οι μισθοί φαίνεται να συγκρατήθηκαν.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν μόλις δύο εβδομάδες πριν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μετά από ένα μπαράζ αυξήσεων τους για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ενώ η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, τα στελέχη της ΕΚΤ λένε ότι η επιστροφή στον στόχο του 2% εξαρτάται από την αλληλεπίδραση των μισθών, των εταιρικών κερδών και της παραγωγικότητας.

Προσοχή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών

Καθώς τα σοκ από την πλευρά της προσφοράς, όπως το ενεργειακό αλλά και των τροφίμων, υποχωρούν, η ανησυχία εστιάζεται στην Ευρώπη στον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις μισθών.

«Οι μισθοί μετά από διαπραγματεύσεις στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκαν ελαφρώς τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Αυτό είναι απίθανο να εκτροχιάσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά θα κρατήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής νευρικούς σχετικά με τη δέσμευση για μελλοντικές μειώσεις», δήλωσε οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Οι επενδυτές βλέπουν τώρα μία συνολική μείωση κατά 62 μονάδες βάσης των επιτοκίων  φέτος - που ισοδυναμεί με δύο μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας και 50% πιθανότητα για μια Τρίτη, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανέμεναν με σχεδόν βεβαιότητα τρεις μειώσεις.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν ότι, συνολικά, τα μισθολογικά στοιχεία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοάχιμ Νάγκελ δήλωσε ότι αναμένει πως η αύξηση των μισθών θα μετριαστεί καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί.

Νεότερα στοιχεία τον Ιούνιο

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων θα αποκαλυφθούν μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την αποζημίωση ανά εργαζόμενο, τα οποία ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν έχει αποκαλέσει ως τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη.

Τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι η αύξηση σε αυτόν τον δείκτη θα είναι κατά μέσο όρο 4,5% φέτος και θα επιβραδυνόταν στο 3% το 2026. Αυτό είναι ένα επίπεδο που θεωρεί ότι είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

Ακόμα κι έτσι, ο συνδυασμός της σταθερότερης οικονομικής ανάπτυξης και των ισχυρότερων μισθολογικών αυξήσεων σημαίνει ότι τα περιθώρια της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο είναι "σαφώς περιορισμένα", σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, παγκόσμιο επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της ING.

"Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι επίμονος  και μάλλον να παραμείνει στο εύρος 2%-3%, αντί να μειωθεί γύρω στο 2%", δήλωσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ