Νέα
  • ΓΔ: 1419.03 +1.05%
  • Τζίρος: 47,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Φέρνει πιο κοντά κατοίκους εξωτερικού με έγκριση δανείων από απόσταση - Στα 220.000 ευρώ το μέσο στεγαστικό

Δάνεια και καταθέσεις μπορεί πλέον να διατηρεί στην Ελλάδα και ο κάτοικος εξωτερικού, απολαμβάνοντας τραπεζικές υπηρεσίες σαν να κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, κάτοικοι του εξωτερικού, Ελληνες ομογενείς ή αλλοδαποί, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επενδύσεις ακινήτων, είτε ο σκοπός αφορά αγορά, είτε ανέγερση, είτε ανακαίνιση με χρηματοδότηση από την Eurobank.

Σημαντική παράμετρος είναι πως δεν απαιτείται φυσική παρουσία του πελάτη, ενώ η οικονομική προέγκριση εκδίδεται εντός λίγων ημερών, με διαχείριση της αίτησης από την ομάδα International Mortgage Advisors με εξειδικευμένα στελέχη ανά χώρα, τα οποία αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των αιτημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το ισχυρό ατού της τράπεζας είναι ότι όλες οι διαδικασίες μέχρι την υπογραφή της σύμβασης και την εκταμίευση του δανείου γίνονται εξ αποστάσεως – onboarding – χάρη στο οικοσύστημα που δημιούργησε η Eurobank, με τη σύσταση της διεύθυνσης International Customers το 2021, ώστε να διευκολύνει τις προσωπικές αλλά και επιχειρηματικές επενδύσεις όσων δεν μένουν στη χώρα μας.

Σε μια περίοδο που η ζήτηση στην εγχώρια αγορά για στεγαστικά δάνεια είναι ασθενική, η εξωστρέφεια θα μπορούσε να δώσει μια «ανάσα», όταν μάλιστα τα ακίνητα που αγοράζονται από κατοίκους του εξωτερικού είναι σημαντικής αξίας με το μέσο δάνειο να ανέρχεται στα 220.000 ευρώ, πόσο τριπλάσιο από το μέσο δάνειο των κατοίκων της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023 η μέση εκταμίευση δανείου ανήλθε σε 68,7 χιλ. ευρώ, μειωμένη έναντι του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 78,8 χιλ. ευρώ (Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  - Απρίλιος 2024).

►Διαβάστε επίσης: Eurobank: Νέο στεγαστικό για τρίτεκνες οικογένειες στην ανατολική ακριτική Ελλάδα - Σταθερό επιτόκιο στο 1%

Το 60%-65% της επένδυσης με δάνειο

Αγορές ακινήτων από κατοίκους εξωτερικού γίνονταν βέβαια και στο παρελθόν με 100% ίδια κεφάλαια, όμως σταδιακά, μετά τη σύσταση της Διεύθυνσης International Customers από τη Eurobank η τάση αυτή έχει αντιστραφεί και σήμερα η επένδυση σε ακίνητο μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 60% - 65% δανεισμό και 35% - 40% ίδια κεφάλαια και τιμολόγηση ανάλογα με το προφίλ του πελάτη, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενδιαφέρον για τα στεγαστικά δάνεια «εξωτερικού» της Eurobank είναι συνεχώς αυξανόμενο και από 2021 όταν ξεκίνησε το άνοιγμα της στεγαστικής πίστης στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 175% το 2022 και το 2023 

Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο (22%), Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία (12%), Ελβετία (7%), Ισραήλ (6%).

Όπως εξηγούν στελέχη της Eurobank, αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους ομογενείς ώστε να αποκτήσουν πάλι τραπεζική σχέση με την Ελλάδα και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα την περιουσία που μπορεί να διαθέτουν ήδη στη χώρα, μέσω δανείων για επισκευές, αλλά και να χρηματοδοτήσουν την αγορά ή την κατασκευή καινούργιου ακινήτου, συνήθως κοντά στον τόπο καταγωγής τους ή να επενδύσουν σε ακίνητα σε εμπορικές τουριστικές περιοχές.

Οι Έλληνες του Brain Drain χρειάζονται χρηματοδότηση για την αγορά ή κατασκευή νέων ακινήτων με την προοπτική να τα έχουν εξοφλήσει πριν επιστρέψουν στη χώρα. Και εδώ βέβαια δεν λείπουν οι χρηματοδοτήσεις για επενδυτικούς σκοπούς.

Σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς κατοίκους εξωτερικού, σε συντριπτικό βαθμό φαίνεται να βλέπουν τη χώρα μας ως προορισμό μόνιμων διακοπών και προχωρούν σε αγορές κατοικιών σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ σημαντικό ποσοστό αλλοδαπών επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμο τόπο κατοικίας μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Διαβάστε επίσης: Eurobank: Καθαρά κέρδη 287 εκατ. ευρώ (+21,4%) το Α τρίμηνο - Στο 30% το μέρισμα

Τι προσφέρει η Eurobank

Η έναρξη τραπεζικής σχέσης από απόσταση είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του εξωτερικού  και η τράπεζα που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια αναγνώρισε έγκαιρα το ισχυρό ενδιαφέρον ανθρώπων που ζουν εκτός συνόρων να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα (όχι μόνο επενδυτές αλλά και ψηφιακοί νομάδες για παράδειγμα) αποφάσισε να λύσει αυτό το πρόβλημα αλλά και να προσφέρει προσωποποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες για την κάλυψη επενδυτικών, στεγαστικών και άλλων αναγκών.

Ετσι, η Εurobank έγινε η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα που έδωσε τη δυνατότητα σε κατοίκους 30 χωρών – 27 Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελβετία, Ισλανδία και Νορβηγία – να  ξεκινήσουν τη βασική τους τραπεζική σχέση μέσω μιας απλής εφαρμογής στο κινητό, το Eurobank mobile app, από την άνεση του σπιτιού τους.

Ο πελάτης σε λίγα λεπτά μπορεί να ολοκληρώσει το αίτημα του, χωρίς μεταφράσεις, επικυρώσεις ή άλλα κόστη, και εντός 48 ωρών να αποκτήσει λογαριασμό και ασφαλή πρόσβαση στο ebanking.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πληρεξούσιο, με το οποίο ο πελάτης μπορεί μέσω του δικηγόρου του, λογιστή του ή συγγενικού/φιλικού του προσώπου να ξεκινήσει συνεργασία με την τράπεζα και να κινεί τους λογαριασμούς του σα να βρίσκεται ο ίδιος στην Ελλάδα, μέθοδος ιδιαίτερα ελκυστική που ικανοποιεί την πλειοψηφία των αναγκών των πελατών.

Το ίδιο εύκολο είναι να επικαιροποιηθούν υφιστάμενοι λογαριασμοί πελατών που είχαν τραπεζική σχέση πριν φύγουν από την Ελλάδα και ο λογαριασμός τους είτε αδρανοποιήθηκε, είτε χρήζει επικαιροποίησης.

Τα πληρεξούσια γίνονται αποδεκτά είτε έχουν επικυρωθεί στην Ελλάδα είτε σε Ελληνικά Προξενεία είτε σε συμβολαιογράφους συγκεκριμένων χωρών, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία επιλογών.

Βεβαίως εάν ο πελάτης βρίσκεται στην Ελλάδα με φυσική παρουσία και εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία μαζί του ώστε να ενημερωθεί για τα απαραίτητα έγγραφα, μπορεί αυθημερόν σε κατάστημα και με απλοποιημένη διαδικασία να ανοίξει λογαριασμό, και να παραλάβει χρεωστική κάρτα και κωδικούς ebanking.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα λογαριασμών, ο αριθμός νέων πελατών με το σύστημα που εφαρμόζει η τράπεζα, κινείται σε επίπεδα αύξησης άνω του 50%, με χώρες προέλευσης των νέων καταθέσεων να είναι κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, ΗΠΑ, Κύπρο, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία.

Συγκεκριμένα, το 2023, οι νέοι πελάτες κατανέμονται ως εξής: Ηνωμένες Πολιτείες (13%), Γερμανία (10%), Ισραήλ (10%), Ηνωμένο Βασίλειο (9%), Κύπρο (8%) και Καναδά (5%), παρουσιάζοντας αύξηση 71% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

One stop shop 

Μεταστροφή από επενδύσεις σε ακίνητα προς προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες μετά τον Μάρτιο του 2024 θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ (από 400.000 προηγουμένως) – παρατηρείται από εκείνους που θέλουν να πάρουν Golden Visa. Αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον για αμοιβαίο κεφάλαιο για το οποίο η ελάχιστη επένδυση ορίζεται στις 350.000 ευρώ.

Το International Retail Branch της Εurobank, το εξειδικευμένο κατάστημα παρέχει ειδικές, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση επενδυτών για άδεια διαμονής ή πελάτες που επιθυμούν να υπαχθούν στα ειδικά φορολογικά προγράμματα. Με ειδικά σχεδιασμένα πληρεξούσια διευκολύνεται στο μέγιστο αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό, για κάθε τράπεζα, πελατολόγιο καθώς και τους δικηγόρους εκπροσώπους του.

Τα φορολογικά καθεστώτα για High Net Worth Individuals (Non Dom) και συνταξιούχους εξωτερικού προσφέρουν σημαντικά κίνητρα μετεγκατάστασης.

Το one stop shop της Eurobank υποστηρίζει πελάτες από το εξωτερικό που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα παρέχοντας μέσω εξειδικευμένων αξιόπιστων συνεργατών πλήρη γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων, φορολογική συμβουλευτική και υπηρεσίες ακινήτων, κάνοντας την μετεγκατάσταση τους πιο εύκολη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ