Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica bank - Παγκρήτια: Στα 550 - 650 εκατ. ο «λογαριασμός» της εξυγίανσης

Η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού

Επιβεβαιώνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης της Attica Bank για τον ύψος της κεφαλαιακής ένεσης που απαιτείται για την εξυγίανση του ισολογισμού της μέσω της ένταξης του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ». Χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική έκθεση της DBRS δεν θα απέχει από τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Ελένης Βρεττού.

►Διαβάστε επίσης: Eurobank: Φέρνει πιο κοντά κατοίκους εξωτερικού με έγκριση δανείων από απόσταση - Στα 220.000 ευρώ το μέσο στεγαστικό

Κόκκινα δάνεια 3 δισ. ευρώ

Σαφή και επίσημη εικόνα θα υπάρχει στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα αποτυπωθεί στη Συμφωνία των Μετόχων με την οποία θα ξεκαθαρίζεται το ύψος των τιτλοποιημένων «κόκκινων» δανείων που θα εντάξουν στον «Ηρακλή ΙΙΙ» η Attica Bank και η Παγκρήτια, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών  αλλά και δέσμευση των μετόχων των δύο τραπεζών καλύψουν το σύνολο το απαιτούμενων κεφαλαίων.

Αθροιστικά οι δύο τράπεζες σκοπεύουν να εντάξουν στον «Ηρακλή» κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ωστόσο η «ένταξη» έχει κόστος – ζημιές το ύψος των εκτίμησε  η DBRS βάσει του rating των τιτλοποιήσεων.  O στόχος δεν είναι άλλος από τη σύγκλιση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή πέριξ του 3%.

Η συμφωνία

Η συμφωνία των μετόχων που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα αποτυπώνει τη δεδηλωμένη βούληση τους για τη δημιουργία μιας υγιούς νέας τράπεζας, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα που θα τονώσει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια τραπεζική αγορά θα πρέπει να επικυρωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας. 

Στον «λογαριασμό» των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» θα προστεθούν και τα κεφάλαια που θα ζητήσει η ΤτΕ ώστε η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Αttica Bank – Παγκρήτιας να καλύπτει τις εποπτικές απαιτήσεις. Πάντως στις 28 Ιουνίου, όταν και η Attica Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εν πολλοίς ο …τελικός λογαριασμός.

►Διαβάστε επίσης: Γ. Στουρνάρας: Γιατί δεν αποταμιεύουμε στην Ελλάδα - Σε ελεύθερη πτώση η αποταμίευση των νοικοκυριών

Οι αναλυτές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά θα απαιτηθούν περί 550 -650 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας εύρωστης τράπεζας που θα μπορεί να υποστηρίξει την οικονομία, με επίκεντρο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.  H αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δρομολογείται για το φθινόπωρο με την Thrivest (συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη) που είναι βασικός μέτοχος στην Παγκρήτια και μειοψηφικός στην Αttica να επιδιώκει την απόκτηση ποσοστού άνω του 51% στην νέα οντότητα.

Πάντως στις 28 Ιουνίου, όταν και η Attica Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εν πολλοίς ο …λογαριασμός.

Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank και το 4,4% η Thrivest καθώς και το 44% της Παγκρήτιας η οποία με τη σειρά της κατέχει το 5% στην Attica Bank. Το 7,6% της Attica κατέχει ο e-EΦΚΑ με 4% το ΤΜΕΔΕ ενώ το 6,5% κατέχουν μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ