Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερταμείο: Τίτλοι τέλους για το ΤΧΣ - Ανοίγει ο δρόμος για το δεύτερο placement της ΕΤΕ (18%)

Ηλίας Ξηρουχάκης

Ένα χρόνο νωρίτερα, στις 31.12.2024, θα πέσουν οι τίτλοι τέλους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα απορροφηθεί από το Υπερταμείο, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς έχει ολοκληρώσει κατά το 90% την αποστολή του. 

Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου και την σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι «εκκρεμότητες» που αφορούν τη διάθεση του 18% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ αλλά και της Attica Bank (72,54% ελέγχει το ΤΧΣ) θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του 2024.

Κατά συνέπεια η διατήρηση του ΤΧΣ μέχρι το τέλος του 2025, όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (συστατικός νόμος) δεν έχει νόημα καθώς έχει ήδη πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, τις αποκρατικοποιήσεις της Εurobank, της Αlpha Bank, της Πειραιώς και του 22% της Εθνικής

Ετσι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο, το οποίο καθίσταται καθολικός διάδοχος των δύο Ταμείων (ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ ) και αναλαμβάνει τις συμβατικές, δανειακές και νομικές τους δεσμεύσεις.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί δημοσία διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου με στόχο να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου.

Η απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο είχε ουσιαστικά δρομολογηθεί εδώ και μερικούς μήνες, με την επιτάχυνση της αποεπένδυσης του δημοσίου από συστημικές τράπεζες και την πλήρη ιδιωτικοποίησης Εurobank, Alpha Bank και Πειραιώς  και τη διάθεση παραπάνω από της μισής συμμετοχής στην Εθνική τράπεζα, τον περασμένο Νοέμβριο.

►Διαβάστε επίσης: Viva - JP Morgan: Η δικαστική απόφαση λύνει τον γρίφο της αποτίμησης, όχι της συγκατοίκησης - Η παρέμβαση της ΤτΕ

Οι αποφάσεις για ΕΤΕ

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για τη διάθεση του 18%  - μέρους ή του συνόλου – της Εθνικής Τράπεζας που παραμένει στο ΤΧΣ θα εξεταστούν το φθινόπωρο «ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς» όπως είπε μιλώντας στο Bloomberg. 

To δεύτερο placement της Εθνικής – μετά από αυτό του 22% πέρσι -θα πραγματοποιηθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου της Αttica Bank που δρομολογείται για τις αρχές του φθινοπώρου και η οποία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, υγιούς 5ου τραπεζικού πόλου που θα προκύψει από τη νομική συγχώνευση με την Παγκρήτια (που θα έχει προηγηθεί) και τους ιδιώτες μετόχους να ανεβάζουν το ποσοστό τους άνω του 50% στο νέο σχήμα/οργανισμό, περιορίζοντας σημαντικά τη συμμετοχή του δημοσίου.

Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα, επί του παρόντος είναι ανοιχτό το σενάριο το δημόσιο να διατηρήσει ένα ποσοστό, ενδεχομένως οριακά κάτω από 10%, εφόσον δεν αποφασιστεί η πλήρης αποεπένδυση του δημοσίου.

Στο Υπερταμείο, όπως ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης θα μεταφερθούν και οι υπάλληλοι του ΤΧΣ (και του ΤΑΙΠΕΔ) εφόσον το επιθυμούν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη μεταφορά των εργαζομένων του ΤΧΣ στο Υπερταμείο με τη σύμβαση που έχουν. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον συστατικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου τριετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης καθώς και δικηγόρων με έμμισθη εντολή σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί δικηγόρων. 

Επίσης επιτρέπεται η απόσπαση στο Ταμείο, μόνιμων δικηγόρων με έμμισθη εντολή και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, καθώς και υπαλλήλων από την Τράπεζα της Ελλάδος

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ