Νέα
 • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
 • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδειάζει η κλεψύδρα- 10 ημέρες περιθώριο για ενεργοποίηση του IRIS από 600.000 επαγγελματίες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για 600.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου να εγγραφούν στο σύστημα IRIS ώστε να  δέχονται άμεσες πληρωμές στον λογαριασμό τους από τους πελάτες τους. Σε διαφορετική περίπτωση, από την 1η Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ ενώ σε όσους δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην AAΔΕ επιβάλλεται  διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχοντας στη διάθεση τους τα στοιχεία από τις τράπεζες θα ξεκινήσουν ελέγχους από την 1η Ιουλίου για τον εντοπισμό των παραβατών. Επίσης σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες, αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

►Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: Σύνδεση όλων των επιχειρήσεων με το IRIS έως τις 31 Μαρτίου 2025

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΙRIS είναι ότι διεκπεραιώνει τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, αφού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα φαίνεται η πληρωμή στους λογαριασμούς, και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Δωρεάν μεταφορά εως 500 ευρώ 

Για τους ιδιώτες η μεταφορά χρημάτων έως 500 ευρώ ημερησίως είναι δωρεάν, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα κόστη συναλλαγών μέσω IRIS είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που επιβαρύνουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω POS (κάρτες Visa - Mastercard).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά, 2,4 εκατομμύρια ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι 18-34 ετών. Ακόμα

 • 350.000  ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει ήδη την υπηρεσία.
 • 30 φορές περισσότερες συναλλαγές έγιναν τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, τόσο μεταξύ ιδιωτών όσο και σε συναλλαγές με επαγγελματίες.
 • Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2024, πραγματοποιήθηκαν 3 εκατ. συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και 25 χιλιάδες με επαγγελματίες.
 • Σε ετήσια βάση, οι συναλλαγές τριπλασιάζονται μεταξύ ιδιωτών και δεκαπλασιάζονται με επαγγελματίες.

►Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης - IRIS: Προθεσμία εγγραφής των ελευθέρων επαγγελματιών έως τις 30 Ιουνίου

Πώς γίνεται η ενεργοποίηση

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας, είτε για ιδιώτες είτε για επαγγελματίες, γίνεται μέσω του mobile app της Τράπεζας τους, με μια πολύ απλή διαδικασία. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της Τράπεζας. Για την επιβεβαίωση των συναλλαγών απαιτείται η χρήση βιομετρικών δεδομένων (αποτύπωση του προσώπου ή του δαχτυλικού αποτυπώματος) και επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν από την αποστολή. Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων, καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.

Η υπηρεσία IRIS παρέχεται ήδη από 8 τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Συνεταιριστική Ηπείρου, Viva, Optima, Αttica) και σύντομα αναμένεται να επεκταθεί στην στη Συνεταιριστική Καρδίτσας και στην Παγκρήτια.

Το IRIS διαθέτει 3 υπηρεσίες:

 1. IRIS Person to Person: Άμεση μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, χωρίς προμήθεια (έως 500€/ημέρα).IRIS Person
 2. Business: Για πληρωμή σε ατομικές επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες. Προϋπόθεση είναι η εγγραφή του επαγγελματία με επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό. Επισημαίνεται ότι το όριο των 500 ευρώ για τον επαγγελματία είναι ανά πελάτη κι όχι στο σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει ημερησίως. Ο πελάτης δεν επιβαρύνεται με κάποια χρέωση για την υπηρεσία, ενώ η προμήθεια για τον επαγγελματία είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με άλλες μεθόδους πληρωμής.
 3. IRIS Commerce: Για πληρωμή σε ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς να κοινοποιούνται στοιχεία πληρωμής στον έμπορο. Η παραγγελία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, δεν υπάρχει όριο ποσού και δεν απαιτείται εγγραφή στην υπηρεσία για τον πελάτη.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ