Νέα
  • ΓΔ: 1446.63 -0.19%
  • Τζίρος: 25,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια: Κλείνουν φέτος εκκρεμότητες από το παρελθόν για ν. Κατσέλη και έκπτωτες κρατικές εγγυήσεις

Ορόσημα, με αστερίσκους, όμως, για το «κλείσιμο» δύο σοβαρών εκκρεμοτήτων που έρχονται από το παρελθόν, τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη και την πληρωμή των κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν στο παρελθόν και έχουν καταπέσει, έχουν θέσει οι ελληνικές Αρχές όπως προκύπτει από την εαρινή έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πολύ λίγες οι εκκρεμότητες του νόμου Κατσέλη

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη επισημαίνεται ο υψηλός ρυθμός εκκαθάρισης καθώς σε σύνολο 47.779 αιτήσεων 47.770 (99,9%) έχουν επικυρωθεί από τα δικαστήρια και 47.563 (99,5%) έχουν λάβει ημερομηνία ακρόασης και  207 είναι σε εκκρεμμότητα (δεν έχει λάβει ημερομηνία ακρόασης ή έχει επικυρωθεί) Το 99,3% των υποθέσεων με ημερομηνία ακρόασης αναμενόταν να είχε εκδικαστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Ως το τέλος του β΄ τριμήνου 2024 είναι πιθανό ότι σχεδόν το 99% των εκκρεμών υποθέσεων να έχει επιλυθεί. Η αντιμετώπιση του λιγότερου από το 1% των υποθέσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο, δεδομένου ότι ορισμένες επαναπρογραμματισμένες υποθέσεις εξακολουθούν να έχουν μακρινές ημερομηνίες εκδίκασης, έως το τέταρτο τρίμηνο του 2026, ή δεν έχουν λάβει ακόμη ημερομηνία ακρόασης. 

Στην έκθεση επισημαίνεται εξάλλου ότι η αντιμετώπιση της καθυστερημένης αναφοράς από τις γραμματείες των δικαστηρίων και η εξασφάλιση του ορισμού δικάσιμων έχουν μεγάλη σημασία.

Σε αναμονή για τις κρατικές εγγυήσεις

Σε ότι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, ωστόσο εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων πολλές πληρωμές θα μείνουν στην … αναμονή.

Ειδικότερα, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, η αξία των απαιτήσεων που διεκπεραιώθηκαν προσέγγισε τα 2 δισ. ευρώ, με το σύνολο των εκκρεμοτήτων να εκτιμάται σε 2,3 δις ευρώ.  Ωστόσο, οι συνολικές πληρωμές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το ποσό που υποβλήθηκε σε επεξεργασία, στα 731 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος πληρωμών έναντι διεκπεραιωμένων απαιτήσεων ήταν 68% στον τομέα των δανείων φυσικών προσώπων και μόνο 9% στον τομέα των εταιρικών δανείων (89 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν από 1.044 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία).

Προκειμένου να επιταχυνθεί και απλοποιηθεί η  διαδικασία  και να ολοκληρωθεί η επεξεργασία όλων των υποθέσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι Αρχές ενέκριναν τροποποιήσεις του νόμου για την αντιμετώπιση διάφορων νομικών λόγων μη πληρωμής, οι οποίες αναμένεται και να αυξήσουν το ποσοστό των πληρωμών.

Ωστόσο, στον τομέα των εταιρικών δανείων, μεγάλο μέρος των απαιτήσεων αναμένεται να παραμείνουν σε αναμονή, καθώς οι αρχές θα υποχρεωθούν να περιμένουν την αμετάκλητη επίλυση αυτών των υποθέσεων στα δικαστήρια, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ