Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δελεάζει αλλά και απειλεί την Τουρκία

Τουρκία
Τουρκία / Πηγή: AP

Στο πνεύμα της «έκθεσης Μπορέλ» φαίνεται ότι κινείται το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τουλάχιστον αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Το προσχέδιο ετοιμάζεται από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες πριν ακόμα τη Σύνοδο, ώστε να υπάρχει το πρόπλασμα πάνω στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Το πρακτορείο αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να προσφέρει ουσιαστική ενεργοποίηση της τελωνειακής ένωσης Ευρώπης-Τουρκίας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη γείτονα, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης την οποία διέρχεται.

Η επικέντρωση της αναβίωσης της τελωνειακής ένωσης σε μια σειρά τομέων που θεωρούνται κρίσιμοι για την τουρκική οικονομία, όπως είναι τα αγροτικά προϊόντα, οι προμήθειες του δημοσίου και ο τομέας των υπηρεσιών, κάνουν την προοπτική ουσιαστικής επανασύνδεσης της Ευρώπης με την Τουρκία αρκετά δελεαστική για την Άγκυρα. Η επικαιροποίηση και η επέκταση των εμπορικών δεσμών της ΕΕ με την Τουρκία αποτελεί κεντρικό άξονα και στην έκθεση Μπορέλ, η οποία επίσης θα συζητηθεί διεξοδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ευρώπη επίσης προτίθεται να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορφής, και για τη φιλοξενία στα εδάφη της των προσφύγων από τη Συρία, που υπολογίζονται κοντά στα 4 εκατομμύρια.

Οι προϋποθέσεις

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για να ισχύσουν οι προσφορές που ετοιμάζει η Ευρώπη προς την Τουρκία. Η πρώτη και πιο σημαντική είναι ο σεβασμός εκ μέρους της Άγκυρας των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μπει τέλος στις μονομερείς ενέργειες και στη δημιουργία συνθηκών έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η ειλικρινής συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρώπη, με σκοπό την επίλυση ανοικτών πληγών όπως είναι το Κυπριακό. Είναι σαφές ως τώρα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί τη θέση της de jure διχοτόμησης του νησιού, που προβάλλουν με τη θέση τους για δύο ξεχωριστά κράτη η Άγκυρα και η ηγεσία των Κατεχομένων.

Τρίτη προϋπόθεση που θέτει το προσχέδιο συμπερασμάτων είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ενοχλημένες από την απόσυρση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εναντίον της βίας κατά των γυναικών.

Το προσχέδιο, όπως άλλωστε και η έκθεση Μπορέλ, προβλέπει μια σειρά κλιμακούμενων και αναστρέψιμων «περιοριστικών μέτρων» (είναι η διατύπωση που επελέγη αντί των «κυρώσεων») κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν δεχθεί το πακέτο προσφορών και προϋποθέσεων που θέτει η Ευρώπη. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ