Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η στρατηγική για την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Εθνική Πινακοθήκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Εθνική Πινακοθήκη / Πηγή: Intime

Την ουσιαστική ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, αλλά και των δικών του, προσωπικών ερεισμάτων επιχειρεί το τελευταίο διήμερο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό το μπαράζ πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών περιλαμβάνει τέσσερις ξεχωριστές στρατηγικές:

1. Επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

Η επίσκεψη Μητσοτάκη προχθές στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» ήταν από τη μια μεριά κίνηση ανάδειξης των κοινών δεσμών που έχουν από το παρελθόν Ελλάδα και ΗΠΑ (εξ ου και η αναφορά του στον στίχο του Σολωμού για τη «γη του Βάσιγκτον»), ταυτόχρονα όμως ήταν και μια υπενθύμιση προς κάθε ενδιαφερόμενο (κυρίως προς τους εξ Ανατολών γείτονές μας) ότι το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο ελλιμενίζεται, πλέον, στο λιμάνι της Σούδας, εξέλιξη που δείχνει τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ και στο στρατιωτικό πεδίο, στις μέρες μας.

2. Επαφές με ηγέτες που ήλθαν για τις εορταστικές εκδηλώσεις

Οι επαφές του με τους ηγέτες που ήλθαν στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης έδωσε στον πρωθυπουργό μια πολύ καλή ευκαιρία να προωθήσει σημαντικά θέματα της χώρας, που άπτονται του ενδιαφέροντος των συνομιλητών του.

Έτσι, με τον μεν Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συζήτησαν τη στάση των δύο κρατών στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης (27 Απριλίου) για το Κυπριακό, καθώς και το ποιες θέσεις θα πάρουν στη σημερινή και αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ήδη το προσχέδιο των συμπερασμάτων έχει αλλάξει τρεις φορές ως τώρα μετά από ελληνικές και κυπριακές αντιρρήσεις.

Με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε ζητήματα ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, του διμερούς εμπορίου. Εξετάστηκαν τρόποι και συμφωνήθηκε να τεθούν άμεσα σε κίνηση οι ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας χωρίς να χρειάζεται να υποστούν επιπρόσθετους περιορισμούς. Επισημάνθηκαν επίσης οι ιστορικοί δεσμοί των δύο λαών, όπως και η σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο διζωνικό, δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Εξίσου παραγωγικές ήταν οι σύντομες συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα της Βρετανίας Κάρολο και τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Το δυνατό χαρτί που ετοίμαζε για τους εορτασμούς ο πρωθυπουργός, δηλαδή η παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δεν έγινε τελικά δυνατό να βρεθεί στην Αθήνα λόγω της επικίνδυνης έξαρσης της πανδημίας στη Γαλλία, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε μια εξαιρετικά ευνοϊκή για τον κ. Μητσοτάκη συνέντευξη στην ΕΡΤ και τον Νίκο Αλιάγα, δείχνοντας έτσι την καθαρή πολιτική του βούληση να στηρίξει την Αθήνα με κάθε τρόπο.

3. Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Μπάιντεν

Εξαιρετική σημασία αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη - Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι προσκεκλημένος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ωστόσο μετά την επικοινωνία του με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα έχει μια κατ’ ιδίαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι σε πολύ καλό σημείο από την εποχή που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Σημαντικό είναι ότι ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμα επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η νέα διοίκηση στην Ουάσιγκτον δεν κρύβει τη δυσφορία της για τις κινήσεις και τη γενικότερη συμπεριφορά της Άγκυρας. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη - Μπάιντεν προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.

4. Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σημερινό (και αυριανό) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικός, καθώς στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται η συζήτηση της έκθεσης Μπορέλ για τη συνολική κατάσταση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Ήδη δύο φορές έχουν επιστραφεί για διορθώσεις και μεγαλύτερη σύνδεση με την έκθεση Μπορέλ τα προσχέδια συμπερασμάτων, ενώ ήδη η κατάσταση για την Τουρκία έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω μετά τη νέα μεγάλη όξυνση των σχέσεων Ερντογάν - Μακρόν. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τα πραγματική διλήμματα της Ευρώπης προς την Τουρκία και θα αφήσει την Άγκυρα να πάρει την ευθύνη της απάντησης, εάν δηλαδή θα συμμορφωθεί ή αν θα οδηγήσει και πάλι τις σχέσεις της με τους «27» στην «κατάψυξη». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ