Ανησυχία ανάμεσα στις τάξεις των κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος προκάλεσε η είδηση ότι το βράδυ της Τετάρτης, κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο χώρο της Νομικής Σχολής της Αθήνας, την ώρα που πραγματοποιείτο εκδήλωση για τις «ημέρες καριέρας» των φοιτητών της Σχολής. Βουλευτές που εκλέγονται κυρίως σε περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής δέχονται μεγάλο κύμα διαμαρτυριών και οργής από πολίτες, οι οποίοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν μόλις τέσσερα άτομα με κουκούλες όχι μόνο να διαλύουν ετσιθελικά μια εκδήλωση, αλλά και να τραυματίζουν σοβαρά μεταπτυχιακό φοιτητή που βρισκόταν εκεί.
«Αν δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα της βίας στα Πανεπιστήμια», λέει στην «Η» έμπειρος βουλευτής που εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο, «τότε η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχθεί την αδυναμία της. «Αλλά», προσθέτει, «αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα, κι εμείς να μην μπορούμε».
Οι αντιδράσεις για τον Χρυσοχοΐδη
Τη δυσφορία βουλευτών επέτεινε η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Open, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτα» αυτά τα φαινόμενα και είπε ότι «προκαλούν απορία». Η αντίδραση βουλευτών είναι ότι ο υπουργός έχει χρέος να λύσει το πρόβλημα κι όχι να σχολιάζει το ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι αποτελούν και σήμερα, έξι ολόκληρα χρόνια μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, χώρο άσκησης εκτεταμένης βίας από παρακρατικά και αντικοινωνικά στοιχεία.
Άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές που επίσης δέχονται σφοδρά παράπονα από τους πολίτες των εκλογικών τους περιφερειών για το ζήτημα, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ενέργειες που όμως έχουν αποτύχει να λύσουν το πρόβλημα. «Η πανεπιστημιακή αστυνομία» λέει βουλευτής μιας από τις περιφέρειες της Β’ Αθήνας, «ήταν ένα σωστό μέτρο που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες με επιτυχία. Εδώ, στην πρώτη δοκιμασία, τον πήραμε πίσω, αφήνοντάς τον να απενεργοποιηθεί».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τη μεριά της, υποστηρίζει ότι υπάρχει ψηφισμένος νόμος από το 2021 που όμως οι πρυτάνεις των επιμέρους Σχολών αρνούνται να εφαρμόσουν. Ο υπουργός ζήτησε και πάλι από τις πανεπιστημιακές Αρχές να θέσουν διαδικασίες ελέγχου του ποιος μπαίνει στις Σχολές, έτσι ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα των κουκουλοφόρων να κάνουν επεισόδια όπως αυτό της Τετάρτης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατήγγειλε, επίσης ότι εντός των πανεπιστημιακών χώρων γίνονται συνεδριάσεις ολόκληρες εξωπανεπιστημιακών οργανώσεων και «συλλογικοτήτων» που ελέγχονται για χρήση βίας. Τέλος υπενθύμισε ότι δεν υπάρχουν, πλέον, καταλήψεις χώρων στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
→Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Ενώπιον νέων διλημμάτων για τη δικογραφία Καραμανλή
Η ενόχληση των πολιτών
Ωστόσο κυβερνητικοί βουλευτές μεταφέρουν προς το Μέγαρο Μαξίμου τη βαθιά ενόχληση πολιτών που κινούνται στον ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο με τη σημερινή κυβέρνηση, για το ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έχει καταφέρει ως τώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη γάγγραινα, αφήνοντας τις «επώδυνες» δηλαδή με κόστος, αποφάσεις στους πρυτάνεις και τα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων. Βουλευτής με τον οποίο συνομίλησε η «Η» υπενθύμισε την απόπειρα εξευτελισμού του τότε πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τον οποίο χλεύαζαν και ταπείνωναν οι γνωστοί «μπαχαλάκηδες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Γόρδιο Δεσμό πρέπει να λύσει η ίδια η κυβέρνηση κι όχι να τη φορτώνει στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ, που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν το νόμο.
Πηγή του Μεγάρου Μαξίμου εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της οργανωμένης κοινωνίας να αποτρέψει βιαιότητες από ακραία κι αντικοινωνικά στοιχεία μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, παρά την σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, επιτυχία να εξαλείψει το αίσχος των καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων από άσχετες μες την εκπαίδευση συλλογικότητες. Αναγνώρισε, επίσης, ότι τέτοιες αποτυχίες πλήττουν την καρδιά της πολιτικής βάσης της Κεντροδεξιάς, γι αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς αμφιταλαντεύσεις.