Την ψηφιοποίηση ανέδειξε ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση», τονίζοντας ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί το αντίθετο του τεκμηρίου. Όσο περισσότερο επεκτείνεται, μέσα από εργαλεία όπως το ψηφιακό πελατολόγιο και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τόσο μειώνεται η ανάγκη για τεκμαρτούς υπολογισμούς.
«Πώς μεταρρυθμίζεις μια οικονομία εν εξελίξει»
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του διερωτώμενος «πώς μεταρρυθμίζεις μια οικονομία εν εξελίξει» - ένα ερώτημα που όπως είπε μπορεί να αφορά «έναν οργανισμό, μια επιχείρηση, αλλά και μια κυβέρνηση». Αναφέρθηκε κατόπιν στις προκλήσεις και τα διδάγματα της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του σε πάνελ του ΔΝΤ με τίτλο «Διαδρομές προς την επιτυχία», στα 15 χρόνια από το Καστελόριζο. Όπως είπε, τέσσερις από τις έξι χώρες που σήμερα εμφανίζουν πλεόνασμα έχουν περάσει από τα προγράμματα του ΔΝΤ, κάτι που δείχνει ότι ο πόνος των κοινωνιών μετατράπηκε σε «μάθημα»: «Να μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε τότε».
Η πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Υπουργό, υπήρξε μακρά και επώδυνη: «Κάναμε το σωστό, αφού εξαντλήσαμε όλες τις άλλες εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας κατόπιν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πια διεθνώς ως «success story», γεγονός που δεν αποτελεί λόγο αυτάρεσκειας, αλλά αναγνώριση των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού.
Πολιτική και οικονομική σταθερότητα ως «κεκτημένα»
Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, τονίζοντας την επίτευξη ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων, την αποκλιμάκωση του χρέους και την ανάπτυξη 2,3% μέσα σε περιβάλλον χαμηλής ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Όπως είπε, όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς. Στόχος της παρούσας γενιάς, κατά τον Υπουργό, πρέπει να είναι να μη μετακυλήσει τον «λογαριασμό» στην επόμενη.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις και επικαλούμενος την εμπειρία του από τη θητεία στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε ότι τέθηκε ως στόχος να ξεπεραστεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στη ψηφιοποίηση – κάτι που τελικά επετεύχθη. Στο ίδιο πλαίσιο, ενέταξε και μη κρατικών πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντάς την «εκκρεμότητα δεκαετιών».
Μείωση της παραοικονομίας, αύξηση των φορολογικών εσόδων
Όπως ανέφερε, η παραοικονομία, που κατά τα έτη των μνημονίων άγγιζε το 30%-31%, έχει πλέον υποχωρήσει θεαματικά - το ίδιο και η φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό ότι το μισό «κενό ΦΠΑ» έχει καλυφθεί, κυρίως χάρη στην καθιέρωση των POS. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι το 2015 η διαφορά μεταξύ της τότε κυβέρνησης και των θεσμών, που οδήγησε στο δημοψήφισμα, ήταν της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η ΑΑΔΕ συγκεντρώνει ποσά μεγαλύτερα των 2 δισ., μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.
«Η ψηφιοποίηση έκανε τη διαφορά» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι τα ψηφιακά εργαλεία συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του κοινωνικού μερίσματος και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
Μείωση γραφειοκρατίας – Εργαλείο η πλατφόρμα MITOS
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πλατφόρμα MITOS, που αποτυπώνει 5.500 διοικητικές διαδικασίες – πολλές εκ των οποίων πλήρεις και μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος. Ο Υπουργός επεσήμανε πως σε πολλές περιπτώσεις η ελληνική γραφειοκρατία προσθέτει επιπλέον βήματα σε ευρωπαϊκές οδηγίες, φτάνοντας στο σημείο όπου για μια γέννηση απαιτούνται πέντε βήματα και για έναν θάνατο δέκα.
«Πρέπει να έρθουμε και, κρατώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα, να απελευθερώσουμε το αναπτυξιακό δυναμικό», τόνισε, επισημαίνοντας πως οι διεθνείς αναταράξεις μπορεί να έχουν περιορισμένες άμεσες επιπτώσεις, αλλά σημαντικές δευτερογενείς.
Ανάγκη για θετικούς ανέμους στην εγχώρια δραστηριότητα
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, αφαιρώντας «όσα περισσότερα βάρη γίνεται» και δίνοντας έμφαση στην προβλεψιμότητα.
«Είμαστε από τις ελάχιστες ή και η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε εκ των προτέρων τι θα γίνει με μισθούς και ανάπτυξη – και τηρήθηκαν όλα απαρέγκλιτα», υπογράμμισε.
«Να ακούσουμε τη βοή των επερχόμενων γεγονότων»
Ο κ. Πιερρακάκης έκλεισε με αναφορά στην ανάγκη στρατηγικής προνοητικότητας: «Οι αλλαγές θα συντελεστούν τόσο γρήγορα που, αν δεν τις σχεδιάσουμε, θα τις υποστούμε. Να δούμε αυτό που έρχεται ως ωστικό κύμα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα υπουργεία Παιδείας διεθνώς καλούνται να σχεδιάσουν ένα σύστημα όπου το παιδί που ξεκινά το σχολείο σήμερα, θα αποφοιτήσει σε έναν κόσμο που σήμερα δεν υπάρχει.
Για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα. Η διαδρομή είναι μπροστά, και κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα, κάνοντας τουλάχιστον μία αλλαγή την ημέρα, κατέληξε.