Το νέο κύμα δημοσκοπήσεων είναι κοινό μυστικό ότι έχει φέρει χαμόγελα στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς η Νέα Δημοκρατία μετά από ένα πολύ σκληρό για αυτήν τρίμηνο (Φεβρουάριος- Απρίλιος) δημοσκοπικής πτώσης και πολιτικής φθοράς, δείχνει να ανακάμπτει και να κινείται, πλέον, ως προς τη εκτίμηση ψήφου περί το 30%.
Ωστόσο, μεγαλύτερη αισιοδοξία από αυτά τα ευρήματα, έφερε στο Μαξίμου μια λεπτομέρεια των μετρήσεων: Ότι το μέτρο της επιστροφής ενοικίου κάθε Νοέμβριο στους ενοικιαστές είναι πρώτη ή μέσα στις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με θετική αποδοχή από τους ενδιαφερομένους.
Οι δύο κρίσιμες κατηγορίες
Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι; Είναι δυο κατηγορίες πληθυσμού στις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει πάντοτε μεγάλη δυσκολία πρόσβασης και οι οποίες καταγράφουν ως προς το κυβερνών κόμμα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα πιο χαμηλά ποσοστά: Πρόκειται για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες (18-35 ετών) και τους οικονομικά πιο ευάλωτους που παραδοσιακά στρέφονται προς τα αριστερά.
Αυτές οι δυο κατηγορίες πληθυσμού θεωρούν ως τη σημαντικότερη εξαγγελία του πρωθυπουργού την επιστροφή ενός ενοικίου κι αυτό αποτελεί απόδειξη του πόσο πιέζονται από το οξύ στεγαστικό πρόβλημα όσοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους ζωής και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Η βία
Ωστόσο, η νέα έκρηξη βίας σε χώρους των ΑΕΙ με την προ ημερών επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της Νομικής και χθες με μάχες μεταξύ τους στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, δημιουργούν κινδύνους διατάραξης της σχέσης που προσπαθεί να κτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα γενιά. Γι αυτό και η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν άμεση με την οργάνωση σύσκεψης, την απόφαση για σκληρές ποινές σε όσους προβαίνουν σε παρόμοιες πράξεις βίας σε πανεπιστημιακού χώρους, αλλά -παράλληλα- και την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα.
Έτσι, χθες επιστρατεύτηκαν οκτώ μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να παρουσιάσουν την Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων. Παλαιότερα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκαν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της έξαρσης της βίας μεταξύ ανηλίκων. Τέτοια είναι λ.χ. ο έλεγχος εκ μέρους των γονέων, της χρήσης που κάνει ένα ανήλικο παιδί στο διαδίκτυο, ή η υποχρεωτικότητα της πιστοποίησης ηλικίας για εγγραφή σε δημοφιλείς πλατφόρμες.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό φαινόμενο με την Ελλάδα να βρίσκεται περίπου στη μέση της σχετικής λίστας με τα ποσοστά ανήλικης παραβατικότητας και η κυβερνητική πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος λαμβάνει υπόψη της την πλευρά των δικαιωμάτων του παιδιού, την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ων νέων και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας κι εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
→ Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Νέα περίοδος δοκιμασίας για τη στρατηγική Ανδρουλάκη
Τα μέτρα
Μεταξύ των μέτρων είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση στην ειρηνική επίλυση διαφορών και τη διαμεσολάβηση, την χρήση του μέτρου της αποβολής εντός σχολείου ως μέσου παιδαγωγικού κι όχι τιμωρητικού, την κοινωνική εργασία στο σχολείο, τον προσδιορισμό της ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη, την εισαγωγή της εφαρμογής Kids Wallet, την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο παιδί που ενέχεται σε πράξεις βίας ή παραβατικότητας, καθώς και στην οικογένειά του κλπ.
Πάντως στο μέτωπο της αντιμετώπισης της βίας στους πανεπιστημιακού χώρους, η κυβέρνηση δεν είπε κάτι καινούργιο: Επιχειρεί να εμπλέξει τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ στην επιχείρηση «νόμος και τάξη» ενώ οι ίδιες εμφανίζονται επιεικώς απρόθυμες να αναλάβουν ένα τέτοιο βάρος και στη συνέχεια να είναι εκτεθειμένες στην τυφλή βία των κουκουλοφόρων, ενώ ταυτόχρονα το κυβερνητικό σχέδιο κάνει λόγο για αυστηρές ποινές, που όμως και πάλι στο παρελθόν δεν απέδωσαν. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν αυτά τα μέτωπα, που θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή όχι της προσέγγισης Μητσοτάκη προς τη νέα γενιά.