Η αναζωπύρωση της «τεμπολογίας», δηλαδή της περιστροφής του δημοσίου διαλόγου γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, με τα μύρια όσα fake news έχουν δει το φως της δημοσιότητας κι έχουν απασχολήσει -ως μη όφειλαν- την πολιτική αντιπαράθεση και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, έχει αποδειχθεί από τις δημοσκοπήσεις ότι ωφελεί την αντιπολίτευση και ειδικότερα την Πλεύση Ελευθερίας.
Όσο η «τεμπολογία» ήταν σε έξαρση, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανέβαινε θεαματικά στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, έως ότου ξεπέρασε όλα τα υπόλοιπα της αντιπολίτευσης και εγκαταστάθηκε στη δεύτερη θέση, πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία μεν, αλλά με μεγαλύτερα ποσοστά ακόμα κι από το ΠΑΣΟΚ!
Το τελευταίο δίμηνο, που το θέμα αυτό υποχώρησε κάπως από τη δημόσια συζήτηση οδήγησε σε μια από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις την Πλεύση Ελευθερίας στην τέταρτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ και από την Ελληνική Λύση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα αυτό στοίχισε πολύ στη Νέα Δημοκρατία και υποχρέωσε το κυβερνών κόμμα σε αναπροσαρμογές τόσο της τακτικής όσο και της στρατηγικής του, προκειμένου να κάνει εφικτή την επίτευξη του κεντρικού στόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι η αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές του 2027.
Το πόρισμα Καρώνη
Η δημοσιοποίηση, όμως, του πορίσματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο υπογράφει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Δημήτρης Καρώνης, έκανε τους κυβερνητικούς παράγοντες να επαναφέρουν μόνοι τους το θέμα των Τεμπών στη επικαιρότητα, επειδή τακτικά θεώρησαν ότι η συγκυρία τους ευνοεί.
Ειδικότερα, το πόρισμα Καρώνη επιβεβαιώνει τις θέσεις που παγίως εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, κυρίως για τις συνθήκες δημιουργίας της πυρόσφαιρας αμέσως μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων, καθώς και για την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που να στοιχειοθετούν το «άγνωστο καύσιμο» που ανέφερε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε χθες νέο γύρο αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και αντιπολίτευσης, κυρίως του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και άλλων πολιτικών αρχηγών που έκαναν δηλώσεις εκτός της αίθουσας του Κοινοβουλίου. «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά σε εκδήλωση που δεν είχε σχέση με το θέμα, ενώ τοποθετήθηκαν επίσης η κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Φάμελλος, ο κ. Κουτσούμπας και ο κ. Νατσιός. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ με την κατηγορία ότι υιοθέτησε όλες αυτές τις ανυπόστατες θεωρίες τις οποίες καταρρίπτει -εκτός των άλλων- και το πόρισμα Καρώνη, για να εισπράξει την αιδήμονα σιωπή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη.
Τι δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση
Αυτό που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, όπως παρατηρούσαν ομάδες βουλευτών στο περιστύλιο, αποτελούμενες τόσο από μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και από κυβερνητικούς βουλευτές, είναι ότι η «τεμπολογία» έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει την κυβέρνηση που έχει αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα και, κατά συνέπεια, η εκ μέρους της αναζωπύρωση του θέματος, έστω και με στοιχεία που εξ πρώτης όψεως τη δικαιώνουν, τελικά συνιστά πολιτικό λάθος πρώτου μεγέθους.
«Τα Τέμπη δείχνουν ότι έχουμε ως κυβέρνηση σαφείς πολιτικές ευθύνες» έλεγε χθες το μεσημέρι στο περιστύλιο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «μπορεί τα δικαστήρια να επιβάλλουν ποινές για ποινικές ευθύνες, αλλά οι κάλπες επιβάλλουν ποινές για πολιτικές ευθύνες».
Επίσης άλλος βουλευτής κόμματος της αντιπολίτευσης, που όμως κρατάει χαμηλούς τόνους γιατί, όπως λέει, «μια υπόθεση που έχει 57 νεκρούς δεν προσφέρεται για κοκορομαχίες», εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπερβολικά πολλή πληροφορία για τα Τέμπη, τα απανωτά πορίσματα, οι δολιχοδρομίες για τις σύνθετες διαδικασίες εμπλοκής της Δικαιοσύνης και της Βουλής σε περιπτώσεις ενδείξεων για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, έχουν κουράσει κι έχουν μπερδέψει τους πολίτες, με αποτέλεσμα αυτοί τελικά να παραμένουν ή να επιστρέφουν στην αρχική τους εκτίμηση και τοποθέτηση σχετικά με το ποιος φταίει για το δυστύχημα.
Το συμπέρασμα της ενδιαφέρουσας διακομματικής συζήτησης ήταν ότι ενώ σε πρώτη ανάγνωση η συγκυρία ευνοεί την κυβέρνηση, στρατηγικά η εκ μέρους της επαναφοράς στην επικαιρότητα του δυστυχήματος των Τεμπών αναθερμαίνει την αίσθηση ότι αυτονοήτως η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τις πολιτικές της ευθύνες -κι ένα «συγγνώμη» δεν αρκεί για 57 νεκρούς- κι επαναφέρει στην επικαιρότητα με κυβερνητική πρωτοβουλία ένα θέμα που αποδεδειγμένα φθείρει την κυβέρνηση. Όπως είχε πει κάποτε ο Ταλεϋράνδος «αυτό είναι κάτι χειρότερο από έγκλημα. Είναι λάθος!».