Νέα
  • ΓΔ: 1390.69 -0.71%
  • Τζίρος: 145,51 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία σε όλα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Σερβίας - Και τώρα, το στοίχημα της Λιβύης

Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας / Πηγή: Intime

Eναν όλο και μεγαλύτερο «ιστό της αράχνης» μεταξύ όλων των χωρών που ασπάζονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, υφαίνει προσεκτικά η ελληνική κυβέρνηση και με αυτό περικλείει την Τουρκία, στον βαθμό που η τελευταία θελήσει να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της που αποσταθεροποιούν την περιοχή και αμφισβητούν ευθέως τους διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες ειρηνικής συμβίωση των κρατών.

Πιο πρόσφατο κομμάτι του «ιστού», η χθεσινή πρώτη τριμερής συνδιάσκεψη στο Βελιγράδι, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και της οικοδέσποινας Σερβίας. Αφού οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση της τριμερούς να γίνει στη Θεσσαλονίκη, δέχθηκαν το λογικό ερώτημα, στο οποίο απάντησε ο Νίκος Δένδιας: «Για όσους μας ρωτούν ποια είναι η βάση αυτών των συναντήσεων, το πράγμα είναι πάρα πολύ απλό. Θα σας πω ένα παράδειγμα: εδώ και λίγες εβδομάδες, διοργανώσαμε στην Αθήνα το Φόρουμ Φιλίας. Ήταν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και η Γαλλία. Και η λογική ήταν να υπάρχουν μαζί σε έναν χώρο χώρες οι οποίες ασπάζονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θαλάσσης».

Η επιδίωξη της Αθήνας

Η αναφορά Δένδια στο Φόρουμ των Αθηνών δεν είναι τυχαία: Υπογραμμίζει τις χώρες που ήδη έχουν προσυπογράψει την αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου ως μοναδικού κριτηρίου ρύθμισης των διακρατικών σχέσεων. Η επιδίωξη της Αθήνας είναι εμφανής: Εμείς με το Διεθνές Δίκαιο, που μας στηρίζουν τόσες χώρες, εσείς με τις μονομερείς ενέργειες που αποσταθεροποιείτε την περιοχή. Oσο αυτή η αντίθεση ενδυναμώνεται μέσα από τις αλλεπάλληλες συμμαχίες που συνάπτει η Αθήνα (με τη βοήθεια της Λευκωσίας, που αντιμετωπίζει τα δικά της ξεχωριστά προβλήματα, με το τουρκικό σχέδιο για επίσημη διχοτόμηση του νησιού).

Oπου υπάρχει ιστορικότητα στις συμμαχικές αυτές σχέσεις, όπως συμβαίνει με τη Σερβία, αυτή υπογραμμίζεται πάντοτε: «Το διεθνές δίκαιο είναι το πλαίσιο: πάνω σε αυτό χτίζουμε τις φιλίες μας, τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες. Και βέβαια, πρέπει να πω ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο όταν συζητάμε με μια χώρα, όπως η Σερβία, με την οποία η ιστορία μας έχει σε μεγάλο βαθμό ταυτιστεί μέσα στο πλαίσιο των αιώνων. Eχουμε βρεθεί πάρα πολλές φορές ο ένας δίπλα στον άλλο σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές», δήλωσε με νόημα ο Νίκος Δένδιας.

Επί των συγκεκριμένων θεμάτων που μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία, συζητήθηκε ο διασυνδετήριος άξονας Σερβίας-Βουλγαρίας, ο οποίος θα συνδεθεί με τον άξονα Βουλγαρίας- Ελλάδας. Hδη υπάρχει ένας σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου και έχει ξεκινήσει η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αεριοποίησης φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη σερβική προσπάθεια για πρόσβαση και από άλλες πηγές.

Στον τομέα των μεταφορών στο τραπέζι τέθηκε ο οδικός άξονας που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη μέσω της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας με το Σάλτσμπουργκ. Στη συνάντηση τέθηκε και το Μεταναστευτικό με τη Σερβία να στηρίζει απόλυτα τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε το ζήτημα της ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. «Η Ελλάδα πάντα, ιστορικά, μέσα από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ενεργά τη σερβική υποψηφιότητα. Πιστεύουμε ότι η θέση της Σερβίας είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκεί ανήκει από πλευράς αξιών, εκεί ανήκει από πλευράς παρελθόντος. Κατά συνέπεια, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε, το ξαναλέω, την ενταξιακή πορεία της Σερβίας. Αυτή είναι η εντολή που μου έχει δώσει ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης» είπε ο Eλληνας υπουργός Εξωτερικών, θέτοντας το πλαίσιο της νέας ισχυρής τριμερούς συμμαχίας Ελλάδας- Κύπρου- Σερβίας.

Το στοίχημα της Λιβύης

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα ταξίδι- αστραπή στη Λιβύη, όπου θα παιχτεί ένα σκληρό, «κλειστό πόκερ» με την Τουρκία πάνω στη λιβυκή «τσόχα» με κεντρικό διακύβευμα την τύχη το παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη είναι η προσφορά της Ελλάδας για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Η Αθήνα έχει «διαβάσει» τις θέσεις της μεταβατικής ηγεσίας της Λιβύης, η οποία θα προετοιμάσει τις ελεύθερες εκλογές στη χώρα που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου αυτής της χρονιάς. Η Αθήνα θέλει εύλογα να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη χώρα ώστε, ακόμα κι αν η τωρινή μεταβατική ηγεσία δεν δεχθεί να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τουλάχιστον να υπάρχει το αίτημα ανοικτό για την κυβέρνηση που θα βγει μέσα από τις κάλπες, δηλαδή να μην υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη. Η αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη - Δένδια στη Λιβύη θα είναι καθοριστική για την περαιτέρω επιχείρηση επιρροής της Ελλάδας στην δοκιμαζόμενη βορειοαφρικανική χώρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ