Σε ένα «σημαντικό – αλλά με ελάχιστη προβολή – γεγονός» αναφέρεται σε ανάρτησή του στο LinkedIn ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με την UNCTAD, η Ελλάδα κατέγραψε το 2024 τη 2η καλύτερη επίδοση από το 1990 στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, μετά το ρεκόρ του 2022. Οι ροές ΑΞΕ έφτασαν τα 7,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 41,5% σε σχέση με το 2023, ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η θετική πορεία συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Πρωτιά στην αύξηση επενδύσεων στην Ε.Ε.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι η αύξηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Αντιθέτως, η συνολική αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2024, σε σταθερές τιμές, ανέρχεται στο 64%, ποσοστό που – όπως τονίζει – είναι το υψηλότερο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σε αυτό το επίτευγμα έχουν συμβάλει και οι δημιουργικοί Έλληνες επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Δεν πρόκειται για φούσκα ακινήτων»
Απαντώντας σε όσους αποδίδουν την επενδυτική άνοδο κυρίως στον τομέα του real estate, ο Υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «μύθο που διαδίδεται πολύ τα τελευταία χρόνια». Όπως επισημαίνει, το 2024, το ποσοστό των επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα ανήλθε σε 39,2%, όταν στην Ε.Ε. ήταν 51,3%, δηλαδή 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία πλήρους στασιμότητας, και υποστηρίζει πως οι επενδύσεις στον τομέα της στέγασης ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες. «Αποτελεί αντίφαση», προσθέτει, «ότι οι ίδιοι που μιλούν για μονοκαλλιέργεια του real estate, την ίδια στιγμή κάνουν λόγο για πρόβλημα προσφοράς στέγης».
Μειώνεται το επενδυτικό κενό
Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται και στο επενδυτικό κενό της χώρας, το οποίο – όπως εξηγεί – ήταν αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης, με τις επενδύσεις να βρίσκονται το 2019 στο 11% του ΑΕΠ.
Το 2024, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 15,3%, ενώ για το 2025 προβλέπεται να φτάσει στο 16,2% του ΑΕΠ, έναντι 21% στην Ευρωζώνη. Όπως σημειώνει, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πλέον το χαμηλότερο επενδυτικό κενό από το 2011 έως σήμερα.
«Σε ένα ΑΕΠ που αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους. Άρα, με άλλα λόγια, έχουν μεγαλύτερο κομμάτι σε μια μεγαλύτερη “πίτα”», γράφει χαρακτηριστικά.
Έμφαση στις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Κλείνοντας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει με μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι «χωρίς επενδύσεις, δεν υπάρχουν νέες δουλειές και καλύτεροι μισθοί».
Αναφέρει ειδικά τις επερχόμενες πρωτοβουλίες για:
- Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία
- Σχέδιο Χωροταξικού για τον Τουρισμό
- Μείωση γραφειοκρατίας κατά 25%
- Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια
Καταλήγει δε λέγοντας ότι οι νέες διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα εξειδικευτούν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Η ανάρτηση
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κ. Χατζηδάκη:
«Θα ήθελα να σταθώ σήμερα σε μια σημαντική –αλλά με ελάχιστη προβολή – είδηση. Μια είδηση που αποτυπώνει στην πράξη τη σταθερά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, μέσα από σκληρή δουλειά και μεταρρυθμίσεις:
Σύμφωνα με την UNCTAD (Οργανισμός Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ), η Ελλάδα το 2024 κατέγραψε την 2η καλύτερη επίδοση, από το 1990, στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (η καλύτερη είχε καταγραφεί το 2022). Οι ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων άγγιξαν τα 7,3 δις. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 41,5% σε σχέση με το 2023. Τα δε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η θετική αυτή πορεία συνεχίζεται και το α’ τρίμηνο του 2025.
Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση επενδύσεων μεταξύ 2019-2024
Η σημαντική αύξηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις δεν είναι μεμονωμένη: Η συνολική αύξηση των επενδύσεων από το 2019 έως το 2024, σε σταθερές τιμές, αγγίζει το 64%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ολόκληρη την ΕΕ! Και σε αυτό το επίτευγμα, έχουν συμβάλει και οι δημιουργικοί Έλληνες επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι.
Η αύξηση στις επενδύσεις ΔΕΝ οφείλεται μόνο στο real estate
Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι η αύξηση στις επενδύσεις αφορά βασικά στον τομέα του real estate. Είναι ένας μύθος που διαδίδεται πολύ τα τελευταία χρόνια!
Αν δει κανείς τα συγκριτικά στοιχεία θα καταλήξει μάλλον σε άλλα συμπεράσματα: Το 2024 το ποσοστό των επενδύσεων στη χώρα μας που πήγε σε ακίνητα ήταν 39,2% ενώ στην ΕΕ ήταν 51,3%. Δηλαδή 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο!
Η παρατηρούμενη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας έρχεται μετά από μια δεκαετία σχεδόν πλήρους στασιμότητας. Οι επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια είναι απαραίτητες για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες. Και αποτελεί αντίφαση ότι οι ίδιοι που λένε για τη δήθεν μονοκαλλιέργεια του real estate, την ίδια στιγμή μιλούν για πρόβλημα προσφοράς στέγης στην Ελλάδα.
Article content
Καλύπτουμε σταδιακά το επενδυτικό κενό
Παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει επενδυτικό κενό σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, είχαμε μείνει πολύ πίσω. Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδύσεις το 2019 αποτελούσαν μόλις το 11% του ΑΕΠ!
Έχουμε αρχίσει όμως πλέον να συγκλίνουμε: Το 2024 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 15,3%, ενώ το 2025 προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 16,2% του ΑΕΠ έναντι 21% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλέον το χαμηλότερο επενδυτικό κενό από το 2011 έως σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα ΑΕΠ που αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους. Άρα, με άλλα λόγια, έχουν μεγαλύτερο κομμάτι σε μια μεγαλύτερη «πίτα».
Δίνουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις
Είμαστε αποφασισμένοι, από εδώ και πέρα, να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις. Διότι γνωρίζουμε ότι χωρίς επενδύσεις, δεν υπάρχουν νέες δουλειές και καλύτεροι μισθοί. Προχωρούμε, λοιπόν, με το Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία, το αντίστοιχο Σχέδιο για τον τουρισμό, την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%, τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, αλλά και άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξειδικευτούν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.»