Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Πέντε κυβερνητικές πρωτοβουλίες για «πιο ισχυρή Ελλάδα» – Αναφορά και στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πέντε κεντρικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης στο 29ο ετήσιο συνέδριο του Economist, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής σε φορολογία, δημόσια διοίκηση, διαχείριση υδάτων, κοινωνικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Στις τοποθετήσεις του περιέγραψε ένα φιλόδοξο πλαίσιο δράσεων, με επίκεντρο τη «μάχη με το βαθύ κράτος» και τη «στήριξη της μεσαίας τάξης».

Ωστόσο, η τοποθέτησή του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσε ερωτήματα, δεδομένης της επικαιρότητας και των σοβαρών καταγγελιών που έχουν ήδη οδηγήσει σε παραιτήσεις και εισαγγελικές έρευνες.

Πρωτοβουλίες σε πέντε άξονες

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο νέα μέτρα, με έμφαση στη μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη, ως αποτέλεσμα –όπως ανέφερε– της πάταξης της φοροδιαφυγής και της καλής πορείας της οικονομίας. Παράλληλα, εξήγγειλε τη συνέχιση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, με έμφαση στην εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την αξιολόγηση σε υγεία και εκπαίδευση.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για τα ύδατα, τονίζοντας την κλιματική απειλή της λειψυδρίας, ενώ στο κοινωνικό πεδίο παρουσίασε νέες επενδύσεις μέσω ευρωπαϊκών ταμείων σε μέσα μεταφοράς, ενεργειακή αναβάθμιση και υποστήριξη ευάλωτων ομάδων.

Η σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ και η κυβερνητική ρητορική

Μεταξύ των βασικών «μετώπων» που ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν η ανάγκη εξυγίανσης δομών του Δημοσίου, με ειδική μνεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΟΣΕ. «Όπως τα καταφέραμε στους άλλους τομείς, θα τα καταφέρουμε και σε αυτούς τους δύο», είπε, προαναγγέλλοντας «απτά δείγματα» πριν τις εκλογές.

Η αναφορά ωστόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο οργανισμός βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου, με διασταυρούμενες καταγγελίες για αδιαφάνεια, απευθείας αναθέσεις, αναξιοκρατία και πελατειακές σχέσεις. Αν και ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «μάχη με το βαθύ κράτος», η απουσία οποιασδήποτε αυτοκριτικής για τις διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση, αλλά και για τη μέχρι πρότινος στελέχωση του οργανισμού, θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής παρέμβασης.

Τεχνητή νοημοσύνη και επενδύσεις

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε και στη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζοντάς την ως στρατηγικό πυλώνα για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση δεξιοτήτων και τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους. Τόνισε επίσης τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας, όπως το δημοσιονομικό πλεόνασμα, τη μείωση της ανεργίας και την προσέλκυση επενδύσεων, με κορυφαίο παράδειγμα την πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου από τον όμιλο Euronext.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και τη γεωγραφική της θέση ως «στρατηγικά πλεονεκτήματα». Έθεσε, τέλος, ως πυρήνα του κυβερνητικού οράματος τον συνδυασμό «ισχυρής οικονομίας και ισχυρής άμυνας», με βασικό μοχλό τον ιδιωτικό τομέα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ