Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας για τα ψηφιακά έργα, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Ο υπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Αριστεράς και του κόμματος Νίκη, κάνοντας λόγο για «συκοφάντες, τοξικούς και αδιάβαστους».
«Η οσμή των υπονόμων του διαδικτύου μπήκε στη Βουλή»
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε φήμες και δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου που –όπως είπε– διακινήθηκαν από «ακροδεξιά τρολ», τα οποία προσπάθησαν να τον εμπλέξουν προσωπικά με αναθέσεις ψηφιακών έργων. Όπως ανέφερε, «οι απαντήσεις για τους "αρουραίους των υπονόμων του διαδικτύου" θα δοθούν στα δικαστήρια», ενώ αιφνιδιάστηκε που –όπως είπε– το ίδιο κλίμα «διείσδυσε» και στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο υπουργός υπερασπίστηκε με σθένος την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ψηφιακή διακυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, συγκρίνοντάς την με την «απόλυτη ανυπαρξία» που –όπως επεσήμανε– επικρατούσε έως το 2019. «Ήμασταν μια χώρα που λειτουργούσε ακόμη με fax, μια χώρα στην οποία δεν μπορούσε κανένας να κάνει ψηφιακά ούτε μία υπεύθυνή δήλωση. Όλα αυτά άλλαξαν, αυτό έγινε από μηχανικούς και από στελέχη του Ελληνικού Δημοσίου όλων των αποχρώσεων και αυτό αγκαλιάστηκε από όλο τον ελληνικό λαό, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων είναι η ανυπαρξία αυτού που παραλάβαμε», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως σήμερα τα έργα αυτά έχουν αγκαλιαστεί από την κοινωνία.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι όλα τα ψηφιακά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης περνούν από 26 στάδια ελέγχου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την εμπλοκή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον προσυμβατικό έλεγχο.
Τα στοιχεία για τους διαγωνισμούς – «Όχι 10, αλλά 102 εταιρείες»
Ο Υπουργός ανέφερε ότι στην πλατφόρμα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» δημοπρατήθηκαν 203 έργα, εκ των οποίων στα δύο τρίτα υπήρξαν περισσότερες από μία προσφορά. «Στο ένα τρίτο των έργων που δεν υπήρξε δεύτερη προσφορά, τα μισά είχαν κοινοπραξίες», σημείωσε, διαψεύδοντας ότι «δέκα εταιρείες πήραν 1,8 δισ. ευρώ», καθώς –όπως είπε– εμπλέκονται συνολικά 102 εταιρείες.
Με αιχμηρό τόνο, ο κ. Πιερρακάκης στράφηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι την περίοδο 2015-2019 δημοπρατήθηκαν μόλις 13 ψηφιακά έργα, στα οποία –όπως είπε– δεν υπήρξε ούτε μία δεύτερη προσφορά. «Με βάση το "ευαίσθητο κριτήριο" του κ. Χαρίτση για ανταγωνισμό, θα έπρεπε να έχει παραδοθεί μόνος του στον εισαγγελέα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ήταν... συνήγορος υπεράσπισης.
Έλεγχος Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά από αίτημα του Υπουργείου
Ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού προέκυψε μετά από αίτημα του ίδιου του κράτους, και συγκεκριμένα από επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2024.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός επέλεξε μια φράση με ιδιαίτερη ένταση, λέγοντας:
«Δεν είστε μόνο συκοφάντες από το κάτω ράφι. Δεν είστε μόνο τοξικοί. Είστε και αδιάβαστοι. Και για τα δικά μας πεπραγμένα αλλά κυρίως για τα δικά σας».