Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ολόπλευρη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος
O τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος / Πηγή: Intime

Ως ένα από τα κεντρικά θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση θεωρεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως φάνηκε τόσο από τη σφοδρή κριτική που άσκησε ο αρχηγός της, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο Kontra channel, όσο κι από τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σημαντικότερες διαφωνίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επί της αρχής» είναι ότι πρόκειται για ένα σχέδιο καθαρά της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο δεν υπήρξε προϊόν διαβούλευσης, ότι δεν αφορά στην πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά μόνο σε ένα μικρό κομμάτι της, καθώς και ότι υπάρχει μονομέρεια στο πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αδικο και ιδεοληπτικό σχέδιο»

Χθες ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος -ένας από τους δύο τομείς που δίνει το μεγαλύτερο βάρος το κυβερνητικό σχέδιο- έδωσε ένα δείγμα των επιθέσεων που πρόκειται να εξαπολύσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η Κουμουνδούρου με στόχο το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στην έλλειψη διαλόγου την περίοδο κατάρτισης του σχεδίου, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι 83 οργανώσεις -ανάμεσά τους όλες οι περιβαλλοντικές- διαμαρτύρονται γιατί δεν είχαν τη ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον κ. Σκυλακάκη, και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα άδικο και ιδεοληπτικό σχέδιο που έχει και πολύ μεγάλες επισφάλειες όσον αφορά και στις προθεσμίες, αλλά και στα τεχνικά χαρακτηριστικά… Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο δημοκρατικού σχεδιασμού σε αυτό το σχέδιο ώστε να περιλαμβάνει όσα έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία, σε αντίθεση με εμάς, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συζήτησε με τις τοπικές κοινωνίες, με τα περιφερειακά συνέδρια παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο με έμφαση στην περιφερειακότητα… Το σχέδιό σας για το Ταμείο Ανάκαμψης επιδιώκει να υλοποιήσει μία μείζονα αναδιανομή προς όφελος των πολύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μίας επιχειρηματικής ελίτ που κινείται γύρω από τον κ. Μητσοτάκη, που θα λάβει ως δώρο και τις δημόσιες υποδομές, τις δημόσιες λειτουργίες και ευρωπαϊκούς πόρους, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός ανάκαμψης τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα….».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευθύνη»

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ανέκαθεν ένα «κρατικοδίαιτο και κοντόφθαλμο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας των προνομιούχων και των παρασιτικών στοιχείων της οικονομίας» και τόνισε πως το σχέδιο «δεν περιλαμβάνει τον παραγωγικό, κλιματικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό, τα κρίσιμα στοιχεία που έχει θέσει σε προτεραιότητα η Ευρώπη. Δεν κατανοεί τον νέο κλιματικό ανταγωνισμό και για αυτό καταδικάζει την Ελλάδα σε καθυστέρηση. Η κυβέρνηση ΝΔ δεν αποδυναμώνει απλώς το Δημόσιο, αλλά το μετατρέπει σε κρουπιέρη ιδιωτικών για να μοιράζει τα λεφτά στους κολλητούς του συστήματος Μητσοτάκη».

Ο κ. Φάμελλος κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι ένα σχέδιο για μια ισχυρή Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευθύνη γιατί χάνουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία και θα παραδώσετε στην επόμενη, προοδευτική, κυβέρνηση μια πιο αδύναμη Ελλάδα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ