Σαφές μήνυμα ότι η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα συνεχίζεται απρόσκοπτα έστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ σχολιάζοντας την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης, που αμφισβητεί τη μέση γραμμή θαλάσσιας οριοθέτησης νοτίως της Κρήτης.
«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πεδίο, υπεύθυνα και αποφασιστικά. Οι αντιδράσεις βασίζονται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες και απορρίπτονται. Θα υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ», τόνισε ο Υπουργός σημειώνοντας πως το ζήτημα της ΑΟΖ με τη Λιβύη «πρέπει να διευθετηθεί με όρους διεθνούς δικαίου».
Σε ερώτηση για τον χάρτη που δημοσιεύτηκε από τη λιβυκή πλευρά, απάντησε: «Ακόμα και σήμερα, στον επίσημο διαγωνισμό του λιβυκού Οργανισμού Πετρελαίου, τα οικόπεδα σέβονται τη μέση γραμμή. Η Λιβύη δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανένταξή της στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανησυχίας από ευρωπαϊκές ή αμερικανικές εταιρείες, δήλωσε: «Οι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί γνωρίζουν καλά πού επενδύουν. Δεν κάνουν ευκαιριακές ενέργειες». Παρέπεμψε, μάλιστα, στην αναμενόμενη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 6-7 Νοεμβρίου, καθώς και στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας.
Ηλεκτρικό ρεύμα: «Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μείωση της ανισότητας στις τιμές»
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χωρών για το κόστος ενέργειας, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε Task Force με συμμετοχή κυβερνήσεων, ρυθμιστών και διαχειριστών.
«Καταγράφηκε η ανισότητα τιμών μεταξύ Νοτιοανατολικής και Βόρειας Ευρώπης. Πλέον υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξει σύγκλιση. Στην πράξη, η αφετηριακή τιμή μπορεί να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε.
Πολεοδομία: «Μπαίνει τάξη μετά από 100 χρόνια – Έρχεται κωδικοποίηση του πολεοδομικού δικαίου»
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 θα υπάρξει ενιαία κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς και η δημιουργία 245 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, που καλύπτουν το 80% της επικράτειας.
«Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στην πολεοδομική ασάφεια. Μετά από δεκαετίες αποκτούμε σχεδιασμό. Η Ελλάδα δεν είχε συνολικό πολεοδομικό σχέδιο από το 1920».
Αναφέρθηκε και σε ρυθμίσεις που απαντούν στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και σε μελλοντικές παρεμβάσεις για οικισμούς και αυθαίρετα, επισημαίνοντας: «Η ιδιοκτησία είναι σημαντική για κάθε Έλληνα και προσπαθούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις εκεί που επί δεκαετίες υπήρχε ασάφεια».