Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ενώνουν δυνάμεις για προανακριτική σε Βορίδη και Αυγενάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά αποφάσισαν να κάνουν την πρώτη τους κοινή κίνηση, καταθέτοντας σήμερα το πρωί (15/07/25) πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των πρώην υπουργών της ΝΔ,  Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς μετά από μεγάλο διάστημα με σενάρια για την πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων, η κοινή αυτή συμπόρευση αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων του Μάκη Βορίδη, αφού ο έλεγχος προτείνεται να ξεκινήσει από το 1998, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι τον Οκτώβριο, που λήγει η κοινοβουλευτική περίοδος, δεν θα έχει υπάρξει καταδίκη.

Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς έκριναν απαραίτητο να αντιδράσουν άμεσα και έτσι ήρθαν σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση.

Το κείμενο που κατατέθηκε σήμερα φέρει τις υπογραφές και των 37 βουλευτών των δύο κομμάτων. 

Σε σχετική ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς με τίτλο «Να πέσει φως στη σκοτεινή πυραμίδα της διαφθοράς», σημειώνεται ότι η κοινή πρόταση «βασίζεται στα συγκλονιστικά ευρήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την περίοδο 2019-2024».

Στο σκεπτικό της πρότασης, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων, με στόχο την απόδοση παράνομων αγροτικών (κτηνοτροφικών) ενισχύσεων, με κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έλειψαν από την ύπαιθρο, από τις αγρότισσες και τους αγρότες της πατρίδας, από την αγροτική ανάπτυξη και τον αγροτικό εκσυγχρονισμό, προκαλώντας παράλληλα αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος το 2023.
  • Το σκάνδαλο διαπερνά όλη την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς φέρεται να εμπλέκονται από τον πρωθυπουργό μέχρι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και μέλη του κόμματος. Οι συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και περιέχονται στην υπάρχουσα δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής παραπέμπουν σε διαδικασίες που εφαρμόζονται στους κόλπους εγκληματικών οργανώσεων.Οι διάλογοι Σταμενίτη, Μπουκώρου, Κέλλα, Χατζηβασιλείου, η αναφορά πολλών άλλων κυβερνητικών στελεχών και οι διάλογοι αυτού του παρακρατικού μηχανισμού αποδεικνύουν ότι δεν εργάστηκαν για τη λύση προβλημάτων της κοινωνίας αλλά για να επανεκλεγούν και να εξασφαλίσουν τη δική τους πολιτική επιβίωση, καθώς και του κου Μητσοτάκη.
  • Η Νέα Δημοκρατία και ο κος Μητσοτάκης έχουν μία ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους και από αυτήν την αντίληψη δεν μπορούσε να εξαιρεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ που διαχειρίζεται αγροτικές ενισχύσεις τριών δισεκατομμυρίων τον χρόνο. Από τον κο Βορίδη, πρώτο υπουργό ΑΑΤ το 2019, ξεκίνησε το σχέδιο διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων και συνεχίστηκε καθ' όλη την εξαετία. Από την άλλη, ο κ. Αυγενάκης, με θράσος και οίηση καυχιόταν και διαφήμισε την παραβίαση της νομοθεσίας και την αποδέσμευση των δεσμευμένων ΑΦΜ ενώ ήξερε ότι γινόταν έλεγχος.
  • Το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης για τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της ΝΔ για αυτό το οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αναξιόπιστη. Γι' αυτό και είναι πιο αναγκαία από ποτέ η παραίτηση της κυβέρνησης και η διενέργεια εθνικών εκλογών.
  • Απαιτείται να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι, είτε αυτοί είναι μη πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία αρμόδια να επιληφθεί είναι η Δικαιοσύνη, με την άσκηση ποινικών διώξεων, είτε πολιτικά πρόσωπα, που είναι ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης, όπου, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών, αρμόδια είναι η Βουλή, μέσω της σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Παράλληλα, όπως ήδη έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να αποκαλυφθεί ποιοι έχουν λάβει τις παράνομες ενισχύσεις, οι οποίες και πρέπει να επιστραφούν, και οι πόροι να κατευθυνθούν στους πραγματικούς δικαιούχους και στην ελληνική ύπαιθρο.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ