Την κυβέρνηση της Τρίπολης κάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην Σία Κοσσιώνη.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με καρφιά στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως «σε αντίθεση με την πολιτική άλλων κυβερνήσεων που παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική.
Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά»...
Απάντησε επίσης και στον Γιάννη Βαληνάκη, λέγοντας πως «η διπλωματία του twitter είναι εύκολη», ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει κόμμα: «Λυπάμαι γι αυτή την εξέλιξη (σ.σ. την διαγραφή του από τη ΝΔ) και από εκεί και πέρα ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφραστεί με όποιο τρόπο θέλει».
Ο ίδιος επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα ερωτώμενος για την πιθανότητα να επιστρέφειει με νέο κόμμα στην ενεργό πολιτική σκηνή. «Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που έχει παρελθόν συγκεκριμένο. Δεν μπορώ ως ενεργός πολιτικός να επιτρέψω να παραχαράξουμε την ιστορία. Ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, υπήρξε ένας κακός πρωθυπουργός που έφερε το τρίτο μνημόνιο και μετέπειτα ένας κακός αρχηγός αντιπολίτευσης, διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπεφτε από το 32% στο 17%».
Εξωτερική πολιτική
Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε πως «ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία», προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας.
«Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «πολλές από τις αντιδράσεις είναι απότοκο πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης. Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις».
Για τα θαλάσσια πάρκα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων - Τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται.
Ο ίδιος μάλιστα επέμεινε πως για να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE απαιτείται ομοφωνία. «Όσο επιμένει σε casus belli και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει», ξεκαθάρισε.
Μέτρα ΔΕΘ
Για τα μέτρα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «σκοπός μας είναι να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς. Εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας. Δεν θα σας πω τον τρόπο. Έχουμε δημοσιονομικό χώρο που δεν είναι ευκαταφρόνητος. Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στη μεσαία τάξη. Σε μια εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες κοιτάνε από που θα κόψουν, εμείς εδώ είμαστε στην ανάποδη κατάσταση».
Ο ίδιος προσδιόρισε τις εκλογές στην άνοιξη του 2027.
Καλώδιο GSI
Το καλώδιο Great Sea Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,
«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το καλώδιο θα γίνει» είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας παντελώς αδικαιολόγητα τα ερωτήματα που εγείρει η Τουρκία, η οποία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ζητάει καλές σχέσεις με την Ε.Ε. και να θέλει να μπλοκάρει το έργο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα επιμερισμού του κόστους κατασκευής του καλωδίου, που θα πρέπει να προχωρήσει με τρόπο δίκαιο για τις δυο πλευρές (Ελλάδα - Κύπρος). «Το καλώδιο την κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί».
Μεταναστευτικό
«Η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, για να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως «πήραμε μια δύσκολη απόφαση. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μια εύκολη είσοδο».
ΟΠΕΚΕΠΕ
Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρωθυπουργός είπε πως είναι ένα διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό πρόβλημα. «Η απόφαση για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Δεν μπορέσαμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εν κινήσει».
Ο ίδιος επέμεινε πως τα λεφτά να ανακτηθούν από τους απατεώνες, εξηγώντας πως ο καταλογισμός θα ξεκινήσει από τα μεγάλα κεφάλια. «Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας. Ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά».
Το πρόβλημα είναι πολύ πιο εκτεταμένο από αυτό που κάποιοι νομίζουν. Αφορά ολόκληρη την Ελλάδα. «Πιστεύει κάποιος ότι μόνο Νεοδημοκράτες τα έκαναν αυτά»; είπε χαρακτηριστικά. «Η εξεταστική πρέπει να γίνει διότι πολλοί πρέπει να εξηγήσουν τα πάντα για την περιβόητη τεχνική λύση και τα ΚΥΔ ποιος τα έστησε που ήταν η μήτρα του προβλήματος», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον αγροτικό κόσμο συνολικά.
Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε δραστική μεταρρύθμιση για τις πολεοδομίες με ένα πιο κεντρικό σύστημα χωρίς τοπική εξάρτηση και τοπική διαπλοκή.