Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Γιατί ο Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην περίοδο Καραμανλή

Νέο γύρο εσωστρέφειας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε η αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, όταν είπε ξεκάθαρα ότι κατά την περίοδο 2004-2009, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, δεν ελήφθη καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για τα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά.

Η καθαρή αυτή επίθεση Μητσοτάκη, δεν αφορά μόνον στο πρόσωπο του τότε πρωθυπουργού αλλά, όπως επεσήμαναν χθες κυβερνητικές πηγές, αφορούσε συνολικά στην κριτική που δέχεται από τους προκατόχους του στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία εξαετία έχουν γίνει πολύ σημαντικές κίνησης στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με τις περιόδους 2004-2009 και 2012-2015.

«Η υπομονή του Μητσοτάκη εξαντλήθηκε», αναφέρει στην «Η» ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού ακόμα και προσθέτει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι πλέον διατεθειμένο να δέχεται χωρίς απάντηση τις διαρκείς βολές των πρώην, οι οποίες ενισχύουν τις επικρίσεις της δεξιάς και ακροδεξιάς αντιπολίτευσης περί «κυβερνητικής ενδοτικότητας στα εθνικά μας θέματα».

Η στοχοποίηση Βαληνάκη και η ευρύτερη αποδοκιμασία

Η άμεση στόχευση του πρωθυπουργού ήταν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή, Γιάννης Βαληνάκης, αλλά σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που του πετούν όλοι όσοι μετείχαν στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά, οι οποίοι όταν ήταν στα πράγματα, σύμφωνα με τις θέσεις του Μαξίμου, χαρακτηρίζονταν από ακινησία στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και τώρα, παρά τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ασκούν την «κριτική του πληκτρολογίου», θέλοντας να δημιουργήσουν προβλήματα στο κόμμα, στο οποίο ανήκαν.

Η ηγεσία της κυβέρνησης έχει καταγράψει στα πολιτικά δεδομένα τη διαρκή διαφοροποίηση των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, οι οποίοι ακόμα κι αν δεν παίρνουν ως τώρα απαντήσεις από την επίσημη Νέα Δημοκρατία, ούτε από την κυβέρνηση, ωστόσο συνεχίζουν κατά διαστήματα τις δημόσιες εμφανίσεις τους με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργήσουν ρήγματα στην πολιτική βάση της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως σε όσους αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά στο χώρο της ευρύτερης δεξιάς, κάτι που θεωρείται πρόπλασμα για το νέο κόμμα, που σκέπτεται να ιδρύσει ο Αντώνης Σαμαράς.

«Το γεγονός ότι μέχρι τώρα αφήναμε αναπάντητες όλες αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες επαναλαμβάνονταν ξανά και ξανά σε δημόσιες εκδηλώσεις, δημιουργούσε την εντύπωση ότι δεν είχαμε απάντηση, άρα δια της σιωπής υιοθετούσαμε αυτή την κριτική», προσθέτει η ίδια η κυβερνητική πηγή. Στο ερώτημα της «Η», ότι στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών ένα μεγάλο μέρος της πρωθυπουργίας Καραμανλή βρισκόταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η ίδια πηγή μας απάντησε: «Η κριτική του Μητσοτάκη δεν αφορά στην εξωτερική πολιτική της περιόδου Καραμανλή, αλλά στην ασυνέπεια όσων τότε δεν έπραξαν κάτι, πιθανόν λόγω των συνθηκών της περιόδου εκείνης, και τώρα εμφανίζονται ανησυχούντες ή οργισμένοι γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει πολλά, αλλά εκείνοι θα ήθελαν να δουν περισσότερα».

Ο κατάλογος πρωτοβουλιών και το μήνυμα για το μέλλον

Για τον ίδιο λόγο, προσθέτει η ίδια πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε τις μεγάλες πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνησή του στα εθνικά μας θέματα κατά τα τελευταία 6 χρόνια: Αντιμετώπιση μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο το 2020, επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, απόκτηση 24 Rafale με πολύ σημαντικές δυνατότητες, ένταξη στο πρόγραμμα F-35, διαμόρφωση ισχυρών συμμαχικών δεσμών με Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ κλπ.

Τέλος, στο ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης θα απαντά, πλέον, σε κάθε επίθεση που δέχεται από τους πρώην, ο συνομιλητής μας απάντησε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να μπει σε έναν αδιέξοδο διάλογο για να υπερασπιστεί την εξωτερική του πολιτική». Ωστόσο, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται, πλέον, να ακούει αβάσιμες κατηγορίες και να παραμένει απαθής. Άλλωστε, αυτή η ένδειξη από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη προϊδεάζει για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο νέο κόμμα Σαμαρά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ