Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πολιτική αντιπαράθεση στα άκρα – Το Κοινοβούλιο σε τροχιά σύγκρουσης

EUROKINISSI

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μετατραπεί σε πολιτική βόμβα στο επίκεντρο της ελληνικής δημόσιας ζωής. Η εβδομάδα που ξεκίνησε προδιαγράφεται ως μία από τις πιο εκρηκτικές της μεταπολίτευσης, ειδικά στη Βουλή, με διπλές κοινοβουλευτικές διαδικασίες που δεν αφήνουν περιθώρια για υπεκφυγές.

Αύριο, Τρίτη 29 Ιουλίου, θα συζητηθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ την Τετάρτη 30 Ιουλίου θα τεθούν προς ψήφιση οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία υποδεικνύει συγκεκριμένα πρόσωπα: τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Πρόκειται για ένα διπλό «κρας τεστ» όχι μόνο για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά κυρίως για τη θεσμική αξιοπιστία της Βουλής. Η συζήτηση περί Εξεταστικής Επιτροπής θεωρείται από την αντιπολίτευση ως μια απόπειρα διάχυσης των κατηγοριών, χρονικής μετάθεσης της ευθύνης στο παρελθόν και, κυρίως, αποφυγής απόδοσης ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα που σήμερα εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Σύγκρουση για τον χειρισμό της υπόθεσης

Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να ελέγξει την πολιτική ατζέντα, επιμένοντας στην επιλογή της Εξεταστικής και απορρίπτοντας τις κατηγορίες για συγκάλυψη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι η επιλογή της Εξεταστικής «είναι δείγμα ανάληψης ευθύνης» και ότι «αν υπάρξουν ατράνταχτα στοιχεία, δεν θα τα κρύψουμε». Η ρητορική αυτή, όμως, δεν πείθει την αντιπολίτευση, που καταγγέλλει «επιχείρηση εξαγνισμού» και «δημιουργία θεάτρου σκιών» με στόχο να προστατευθούν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και κομματικά στελέχη.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης απαιτούν τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για να διερευνηθούν εξαρχής οι όποιες ποινικές ευθύνες. Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει και την Εξεταστική της ΝΔ, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει δημόσια δέσμευση ότι θα ψηφιστεί την επόμενη μέρα από την κυβερνητική πλειοψηφία και η Προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη. «Δεν έχω πρόβλημα να ψηφίσω Εξεταστική από το 1821», δήλωσε με νόημα, «αν δεσμευτείτε ότι θα στηρίξετε και την Προανακριτική».

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση απορρίπτει σταθερά κάθε πρόταση για Προανακριτική, ενώ οι ενδείξεις για πιθανή ποινική εμπλοκή προσώπων όπως ο Λευτέρης Αυγενάκης πυκνώνουν. Σύμφωνα με κυβερνητικούς βουλευτές, το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δεν είναι ενιαίο: κάποιοι εμφανίζονται έτοιμοι να διαφοροποιηθούν, κυρίως στην περίπτωση Αυγενάκη, όπου θεωρούν ότι οι ενδείξεις είναι πιο σοβαρές σε σχέση με εκείνη του κ. Βορίδη.

Το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταγγέλλουν ευθέως ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «τσαλακώσει» τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και να μετατρέψει το σκάνδαλο σε πολιτικό παιχνίδι συμψηφισμών. Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι οι κυβερνητικές πρακτικές στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι «πρακτικές Καμόρα», ενώ η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «το καθεστώς διαφθοράς είχε πολιτική κάλυψη».

Διχασμός και στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης

Από τη μεριά της, η Πλεύση Ελευθερίας ζητά να υπάρξει και Προανακριτική, υιοθετώντας εν μέρει τη θέση της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που όμως εμφανίζεται με δυο προτάσεις, με αποκλίσεις η μία από την άλλη. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, απορρίπτει την Εξεταστική, θεωρώντας ότι οι «τεχνικές λύσεις» που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιδοτήσεις αποδεικνύουν ότι το σκάνδαλο είναι δομικό και ενταγμένο στις ευρωπαϊκές επιταγές.

Η αντιπαράθεση λαμβάνει διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη δεξίωση για τα 51 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη δυσφορία του για το «τοξικό» πολιτικό κλίμα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά ότι η τοξικότητα δεν είναι ζήτημα ύφους, αλλά προϊόν των σκανδάλων και των ατιμώρητων ευθυνών που βαραίνουν την κυβέρνηση.

Η Βουλή στο μικροσκόπιο της κοινωνίας

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι κοινοβουλευτικές μάχες του επόμενου διημέρου δεν αφορούν απλώς στη θεσμική τύχη δύο Επιτροπών, αλλά θα αποτελέσουν κρίσιμο σταυροδρόμι για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος συνολικά. Η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα αποτελέσει μέτρο της πρόθεσης για πραγματική λογοδοσία ή για την πλήρη εργαλειοποίηση των θεσμών. Τα κόμματα καλούνται να τοποθετηθούν όχι μόνο απέναντι στο σκάνδαλο, αλλά απέναντι στην ίδια την απαίτηση της κοινωνίας για κάθαρση και διαφάνεια.

Η Βουλή μετατρέπεται για μία ακόμη φορά σε πεδίο πολιτικής ευθύνης, ανάμεσα στην τιμωρία και τη συγκάλυψη. Οι πολίτες μπορεί να βρίσκονται σε περίοδο διακοπών, αλλά βλέπουν, κρίνουν και αποφασίζουν

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ