Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας άνοιξε η επίσκεψη Δένδια στη Σερβία

Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα για τα 12 μίλια ενόψει διερευνητικών
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί η επικαιρότητα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας να καλύπτεται κυρίως από την προχθεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη, ωστόσο, ειδικά στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, πολύ σημαντική είναι και η επίσκεψη στη Σερβία την προηγούμενη μέρα (Δευτέρα) του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου που αποτελείτο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη.

Μιλώντας για το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Σερβία, οι οποίες έχουν δημιουργήσει περί τις 25.000 θέσεις εργασίας.

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να αυξηθεί η ελληνική παρουσία ακόμα περισσότερο. Στον τομέα της ενέργειας, η ελληνική πλευρά ανέδειξε την σημασία που αποκτά η χώρα μας ως διαμετακομιστικός σταθμός για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, με δεδομένη την υπό εξέλιξη συζήτηση για τον αγωγό EastMed.

Επιπροσθέτως, η επίτευξη του στόχου αυτού θα γίνει μέσω του αγωγού ΤΑΡ, του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βουλγαρία, των σταθμών μετατροπής υγροποιημένου αερίου (αυτόν που ήδη υπάρχει στη Ρεβυθούσα και τον πλωτό σταθμό που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη) σε μια προσπάθεια - πέραν των άλλων - να παρακαμφθούν οι νέες τουρκικές «εμπνεύσεις» χάραξης νέου καναλιού, παράλληλα με τα Στενά του Ελλησπόντου.

Στον τομέα των μεταφορών, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν τα δυο κράτη στην διασύνδεση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά με την Κεντρική Ευρώπη, διαμέσου της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η σημασία τόσο της οδικής, όσο και της σιδηροδρομικής σύνδεσης των χωρών αυτών. Ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τους ομολόγους του της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας σε τριμερή συνάντηση στην Κέρκυρα, προκειμένου να εξετασθούν τα ζητήματα αυτά.

Κεντρικό σημείο των συζητήσεων ήταν επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η ελληνική πλευρά δήλωσε έτοιμη να προσφέρει στη Σερβία τεχνική βοήθεια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Επίσης ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει με όποιο τρόπο της ζητηθεί στην προώθηση της σταθεροποίησης της περιοχής και στην αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Άμεσα συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας είναι η ανάγκη ανάσχεσης τόσο των νεοοθωμανικών σχεδίων της Τουρκίας, όσο και εξτρεμιστικών ιδεολογιών, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό πληθυσμό. Ο Νίκος Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σταθεροποιητικό ρόλο που ήδη διαδραματίζουν στη Σερβία, με ελληνική παρότρυνση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν κάνει στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα, αλλά τοποθετούνται και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Τέλος, σε μια κίνηση συμβολισμού, συνοδευόμενος από τον Σέρβο ομόλογο του κ. Σελάκοβιτς και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε μια σημαντική μονάδα αγροτικής παραγωγής, η οποία αποτελεί επένδυση των Εμιράτων στην περιφέρεια του Βελιγραδίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ