Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις φορές που ο σούπερ Μάριο στήριξε την Ελλάδα

Πηγή: AP Images

«Αυστηρός τεχνοκράτης», «ισχυρογνώμων» αλλά και «διαλλακτικός», «παρορμητικός» αλλά και «λογικός»: Οσοι έχουν εκφράσει άποψη για τον Μάριο Ντράγκι μπορεί να διαφωνούν σε ορισμένες πτυχές του χαρακτήρα του, συμφωνούν όμως στο ότι ο νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει τον τρόπο του να στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, αφού δε διστάζει να εκφράζει την άποψή του ακόμα και αν ξέρει ότι αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις... Οπως έκανε μόλις χθες, στην κόντρα του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο αποκάλεσε -χωρίς δισταγμό- «δικτάτορα». Αλλά και παλαιότερα, ιδιαίτερα ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν είχε πει ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ. Ή τότε που οι δανειστές-Ευρωπαίοι εταίροι τον πίεζαν να τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα και εκείνος αρνήθηκε. Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις δεν ήταν οι μοναδικές που ο «σούπερ Μάριο» πρόσφερε «στήριξη» στη χώρα μας.

«Whatever it takes»  

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και η χώρα μας βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Τότε ανέλαβε δράση ο Ντράγκι. Με την περίφημη φράση, το καλοκαίρι του 2012, ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ («whatever it takes») κατέστησε σαφές στις αγορές ότι όσο δικαιολογημένο κι αν ήταν -δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης- το ότι στοιχημάτιζαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, η ΕΚΤ δεν θα επέτρεπε μια τέτοια εξέλιξη.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη φράση («θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σώσω το ευρώ -και πιστέψτε με θα είναι αρκετό» στην πλήρη μορφή της) ήταν αυτή που επανέφερε την ηρεμία στις αγορές ομολόγων -και του χάρισε και το προσωνύμιο «σούπερ Μάριο». Άλλωστε, για έναν τραπεζίτη που ήταν μόλις έναν χρόνο στο τιμόνι της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (είχε αναλάβει το 2011, στη θέση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ), η εν λόγω επίδειξη πυγμής απέναντι στις αγορές δεν ήταν και ό,τι πιο συνηθισμένο.

«Οχι» στη διακοπή της χρηματοδότησης στην Ελλάδα

Το α' εξάμηνο του 2015 ήταν κρίσιμο για την Ελλάδα. Εχοντας βρεθεί στο στόχαστρο των Ευρωπαίων εταίρων της, η χώρα μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας. Ο Μάριο Ντράγκι ήταν αυτός που και πάλι ανέλαβε δράση, δίνοντας μια απάντηση που σίγουρα κανείς πιστωτής δεν περίμενε.

Μιλώντας τον Σεπτέμβριο του 2019 στους Financial Times, λίγο πριν παραδώσει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι είχε αναφερθεί στην περίοδο της ελληνικής κρίσης και στον ρόλο της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ποτέ σχέδιο με την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Μάλιστα, αποκάλυψε και τι είχε απαντήσει σε Ευρωπαίο υπουργό (το όνομά του δεν διέρρευσε ποτέ, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) που σε συνεδρίαση του Eurogroup του είχε πει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει από καιρό κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα: «Αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, κάντε το. Μη χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε». Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ το 2015, όταν η Ελλάδα έφθασε κοντά στη χρεοκοπία, ήταν αρκετά επιτυχής, καθώς διατήρησε την ενότητα του ευρώ, αποτρέποντας παράλληλα προφανείς παραβιάσεις της Συνθήκης της ΕΕ.

«Μας είχαν ασκήσει δύο διαμετρικά αντίθετες κριτικές τότε», είπε. «Η μία ήταν ότι θα έπρεπε να έχουμε κόψει αμέσως την Ελλάδα από κάθε γραμμή χρηματοδότησης, κάτι που θα σήμαινε την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανόν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η άλλη έλεγε ότι θα έπρεπε να έχουμε προσφέρει απεριόριστη, χωρίς όρους ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία ό,τι και να γίνει».

Η ρευστότητα που δόθηκε στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο Ντράγκι, ήταν σημαντική. Ο συνολικός δανεισμός στις ελληνικές τράπεζες, από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, έφθασε, στο ζενίθ της, στα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας, «Συνεχίσαμε», είπε, «να χρηματοδοτούμε τον ιδιωτικό τομέα με ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση του κράτους. Δεν υπήρξε νομισματική χρηματοδότηση. Ήταν συνολικά ο σωστός τρόπος να κινηθούμε, γιατί καταφέραμε και να κρατήσουμε ακέραιο το ευρώ και να αποφύγουμε την παραβίαση της Συνθήκης».

Ο Ντράγκι ανέφερε, επίσης, ότι έγιναν τότε δύο μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο του ELA (της έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος): πρώτον, επιμηκύνθηκε η διάρκεια της βοήθειας και, δεύτερον, διευρύνθηκε η έκτασή της για να καλύψει ολόκληρα τραπεζικά συστήματα αντί μεμονωμένες τράπεζες. Τον ρόλο του Ντράγκι είχε εξάρει και ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος: «Ξέρω από πρώτο χέρι πόσο βοήθησε», είχε πει σε ομιλία του το 2019.  

Το προσφυγικό και η συνεργασία με την Ελλάδα

O Mάριο Ντράγκι πρόσφατα, αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ιταλίας, είχε μιλήσει για τη συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα και είχε πάρει σαφώς θέση υπέρ των ελληνικών απόψεων όσον αφορά το προσφυγικό. Η Ρώμη θα διατηρήσει και θα ενισχύσει «τη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία, χώρες με τις οποίες υπάρχει κοινή μεσογειακή ευαισθησία», είπε ο «σούπερ Μάριο».

Ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της εξισορρόπησης των βαρών ανάμεσα στις χώρες πρώτης εισόδου (όπως η Ελλάδα) και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ