Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισμαήλ Ντεμίρ: Το γεράκι της Αγκυρας που μπήκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Ισμαηλ Ντεμιρ
Ο Ισμαήλ Ντεμίρ / Πηγή: profdrismaildemir.com

Οι ΗΠΑ τελικά επέβαλαν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 εφαρμόζοντας τα όσα ρητά προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία για τους εχθρούς της χώρας. Κεντρικό πρόσωπο της εξαιρετικά σημαντικής απόφασης των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ είναι ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, ο αεροναυπηγός, ο οποίος κινεί τα νήματα της τουρκικής πολεμικής μηχανής με στόχο την περιφερειακή επιβολή της. 

«Eίμαστε αποφασισμένοι στον στόχο μας της πλήρους ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο εξωτερικό για μένα ή το ίδρυμά μας δεν θα αλλάξει τη στάση μου και της ομάδας μου. Δεν θα είναι σε θέση να εμποδίσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία με κανέναν τρόπο», ήταν η απάντηση του Ισμαήλ Ντεμίρ μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2014 βρήκε στο πρόσωπο του καθηγητή αεροναυτικής, ο οποίος είχε δείξει τις ικανότητές του στον τομέα των τουρκικών αεροδιαστημικών βιομηχανιών, τον τεχνοκράτη-συντονιστή του επιστημονικού δυναμικού και της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας του στην κατεύθυνση παραγωγής όπλων υψηλής τεχνολογίας ώστε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να περάσουν σε νέα εποχή. Hταν το προαπαιτούμενο για να υποστηριχτεί στρατιωτικά όχι μόνο το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και η εμπλοκή της Τουρκίας σε επιχειρήσεις από τη Συρία και την Λιβύη έως τον Καύκασο. 

Διδακτορικό στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας γεννήθηκε στο Eλαγιζ, τη μικρή πόλη 565 χιλιόμετρα ανατολικά της Άγκυρας και αποφοίτησε από το τμήμα Αεροναυτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Μετά τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στα πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και της Ουάσιγκτον εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα στη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Την χρονιά του 2003 ανέλαβε διευθυντής εκπαίδευσης των Τουρκικών Αερογραμμών, υπηρετώντας από υψηλόβαθμες θέσεις τον κρατικό αερομεταφορέα έως τη στιγμή που κλήθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. 

Βασική προτεραιότητα του υπήρξε η δημιουργία νέων επιχειρηματικών και τεχνολογικών ευκαιριών τόσο για την αεροπορική βιομηχανία, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του, αξιοποιώντας διεθνείς συνεργασίες όσο και η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, που θα αναβάθμιζαν σε καίριους τομείς τις επιχειρησιακές δυνατότητες και των υπολοίπων κλάδων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή μας και η ανησυχητική αστάθεια αποκαλύπτει ότι ο απαραίτητος βαθμός αποτροπής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας», είναι το μήνυμα του σε πλήρη ταύτιση με τη βασική γραμμή της Άγκυρας. 

Άλλωστε, ο Ισμαήλ Ντεμίρ έχει πάψει προ πολλού να είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στις αερομεταφορές. Αναφέρεται αποκλειστικά στον Τούρκο πρόεδρο και από τη θέση ενός εκ των κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων έχει την ευθύνη για το οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με το οποίο η Άγκυρα απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας μας και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή. 

Ο τομέας της γραμματείας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας ενσωματώθηκε στην προεδρία της χώρας τον Δεκέμβριο του 2017 και λίγους μήνες αργότερα μετονομάστηκε σε Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών. Επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και  μέλη της οι υπουργοί Εθνικής Άμυνες και Εσωτερικών και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. 

Τεχνολογικά άλματα

Παρά τον καταιγισμό προπαγάνδας, είναι γεγονός ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει πραγματοποιήσει τεχνολογικά άλματα τα τελευταία 20 χρόνια αποτελώντας τον στρατιωτικό βραχίονα του νεοοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού της Άγκυρας, που προωθείται και επιβάλλεται με την προβολή ισχύος και τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

Απώτερος στόχος του ερντογανικού καθεστώτος είναι μέσω της στρατηγικής ανάπτυξης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας να καλύπτονται οι εξοπλιστικές ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από την εγχώρια αγορά ώστε να μην εξαρτώνται από ξένους προμηθευτές. Το τρέχον εκτιμώμενο ποσοστό κάλυψης από την SSB εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 70% όταν 20 χρόνια νωρίτερα δεν υπερέβαινε το 30%.

Διεκδικεί ρόλο μέσω της στρατιωτικής ισχύος

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και προσωπικά κατά του προέδρου της και 3 ακόμα υψηλόβαθμων στελεχών της επιβάλλονται σε μία χρονική συγκυρία, κατά την οποία η συμπαραγωγή του αεροσκάφους F-35 είναι παρελθόν, ενώ δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα ζωτικής σημασίας εμπόδια στην εξέλιξη βασικών προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών, τα επιθετικά ελικόπτερα Τ129 και φυσικά το άρμα Altay με την Άγκυρα να μην έχει καταφέρει ακόμα να πείσει το Βερολίνο να της προμηθεύσει κινητήρες. 

Βέβαια, οι επιχειρήσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και νωρίτερα σε Λιβύη και Συρία, η ναυπήγηση μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων και η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων καταδεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεση της Τουρκίας να έχει περιφερειακό ρόλο μέσω της στρατιωτικής ισχύος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ