Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΡΙΖΑ: Κούρεμα χρεών της πανδημίας προς το Δημόσιο και τις τράπεζες

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Intime

Η αυριανή διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας θεωρείται κομβικό σημείο στη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πλήρη ρήξη με τις κυβερνητικές επιλογές και πρακτικές και κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έως τις επόμενες εκλογές.

Η επιλογή των τριών αξόνων που προ ημερών είχε παρουσιάσει η imerisia.gr, έγινε κατόπιν αλλεπάλληλων συσκέψεων, εισηγήσεων όχι μόνο των αρμοδίων τομεαρχών (Αχτσιόγλου- Χαρίτσης), με τους οποίους θα παρουσιάσει αύριο το σχέδιό του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, αλλά και προτάσεων από πολλά κομματικά στελέχη (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σταθάκης κλπ) που ασχολούνται συστηματικά με την οικονομία, διαλόγου με επιλεγμένους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και συμβουλών από διαπρεπείς οικονομολόγους του εξωτερικού, με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Ο σκοπός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τριπλός:

Πρώτον, η παρουσίαση ενός συνεκτικού και αριστερού σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, συντελεί αποφασιστικά τόσο στην επανασυσπείρωση της πολιτικής βάσης το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία είχε δείξει φυγόκεντρα σημάδια το προηγούμενο διάστημα, όσο και την προσέλκυση κεντροαριστερών πολιτών που έχουν απορρίψει την κυβέρνηση, ωστόσο δεν έχουν προσεγγίσει την αξιωματική αντιπολίτευσης και κινούνται στο χώρο των «αναποφάσιστων».

Δεύτερον, η εμπέδωση στη συνείδηση της κοινής γνώμης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτός από σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, διαθέτει και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Ήδη έχει δημοσιοποιήσει την πρότασή του για τη δημόσια υγεία, κάτι που ενδιαφέρει πολύ τους πολίτες λόγω και της μεγάλης δοκιμασίας του κορονοϊού, ενώ τώρα, διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις για την «οικονομία της καθημερινότητας», δηλαδή τα χρέη των νοικοκυριών σε δημόσιο και τράπεζες και τη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα τις κρατήσει ζωντανές μετά το άνοιγμα της οικονομίας.

Τρίτον, η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα εκφραστεί κυρίως με την πρόταση Τσίπρα για «κούρεμα» τόκων, προσαυξήσεων και μέρους του κεφαλαίου για τα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, ενώ η πρότασή του για «μόνιμο μηχανισμό ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους» περιλαμβάνει και χρέη που δημιουργήθηκαν πριν την πανδημία. Εδώ είναι η μεγάλη πίεση που ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να ασκήσει στην κυβέρνηση, η πρόταση της οποίας με τον πτωχευτικό της νόμο περιλαμβάνει για την πλειοψηφία όσων θελήσουν να ρυθμίσουν ή να σβήσουν τα χρέη τους, εκποίηση μέρους ή του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων.

Με αυτά τα δεδομένα, η πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει μέτρα, όπως η επέκταση της ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία στις 120, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του 2019, «κούρεμα» προσαυξήσεων για χρέη της πανδημίας και κατά περίπτωση μείωση του αρχικού κεφαλαίου (έτσι ώστε να αποφύγει την κριτική για «οριζόντια μέτρα»).

Η απώτερη πολιτική φιλοδοξία του Αλέξη Τσίπρα είναι οι προτάσεις του να αγγίξουν ευρύτερα στρώματα πολιτών, πέραν της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, ακόμα κι αυτών που κινούνται στις παρυφές της κεντροδεξιάς, αλλά οφείλουν σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και οι οποίοι, προφανώς, δεν θέλουν να χάσουν μέρος της περιουσίας τους. Στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι αυτή η πρόταση που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο, εάν παρουσιαστεί κατάλληλα στους πολίτες, μπορεί να ανατρέψει το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

  • Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες.
  • Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Χρεος πανδημίας: Με δεδομένο ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020 δημιουργήθηκαν 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και η αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο. 

Ενίσχυση  ρευστότητας  επιχειρήσεων: Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων όπως η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα κ.α.

Μόνιμο Πλαίσιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους: κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ