Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για δημογραφικό: Η φορολογική μεταρρύθμιση ενισχύει οικογένειες με παιδιά

Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σήμερα, σε συζήτηση στο Ζάππειο Μέγαρο στο πλαίσιο της ημερίδας «Το δημογραφικό και η Ελλάδα του 2040: Οικογένεια, οικονομία, σύγχρονος τρόπος ζωής», τη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για το δημογραφικό ζήτημα, τονίζοντας πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται ολιστική προσέγγιση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ενισχύει τις οικογένειες με παιδιά, επισημαίνοντας πως όσο περισσότερα παιδιά έχει μια οικογένεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι φορολογικές απαλλαγές που λαμβάνει. 

Εξήγησε ότι η στήριξη των οικογενειών αποτελεί βασική επιλογή, καθώς «η οικογένεια είναι το κύτταρο στο οποίο στηρίζεται η κοινωνική συνοχή».

Αναφερόμενος στους χαμηλούς ρυθμούς γεννήσεων, σημείωσε πως το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και διεθνώς, ανεξαρτήτως του επιπέδου ευημερίας. 

Έφερε ως παραδείγματα τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, όπου οι δείκτες γεννήσεων βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη γήρανση του πληθυσμού ως μια ακόμη πρόκληση, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογικά κίνητρα για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους, γεγονός που έχει οδηγήσει στην απασχόληση περίπου 200.000 συνταξιούχων.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το δημογραφικό πρόβλημα έχει βαθιά εθνική διάσταση, αλλά και σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις, ειδικά για την ελληνική περιφέρεια που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ερήμωσης. Τόνισε τη δυσκολία των νέων ζευγαριών να αποκτήσουν δική τους στέγη, αναφέροντας τα προγράμματα «Σπίτι μου 1» και «Σπίτι μου 2» που παρέχουν επιδότηση στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα, κάλεσε τις τράπεζες να προσφέρουν ελκυστικά προϊόντα για την απόκτηση κατοικίας από νέα ζευγάρια, ενώ ανακοίνωσε την επιστροφή ενός ενοικίου –περίπου 800 ευρώ– στους ενοικιαστές, που αντιστοιχεί σε μεσοσταθμική μείωση 8% στα ενοίκια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το εκπαιδευτικό σύστημα καλύπτει τις ανάγκες σε όλη τη χώρα τουλάχιστον για το δημοτικό σχολείο, ενώ η ενίσχυση των δομών Υγείας, Παιδείας και Προσβασιμότητας μπορεί να καταστήσει την περιφέρεια πιο ελκυστική για τις οικογένειες.

Επιπλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όλα τα χωριά με λιγότερους από 1.500 κατοίκους μέσα στην επόμενη διετία, ώστε να στηριχθούν οι κάτοικοι της υπαίθρου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ασφάλεια των παιδιών μέσω ολοήμερων σχολείων και πρόσβασης σε νηπιακούς σταθμούς, διευκολύνοντας τα εργαζόμενα ζευγάρια.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της συμβολής και του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Πρότεινε οι επιχειρήσεις να προσφέρουν παροχές όπως παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των εργαζομένων, αλλά και να επιβραβεύουν όσους αποκτούν περισσότερα παιδιά.

Η κυβερνητική στρατηγική για το δημογραφικό είναι οριζόντια και εμπλέκει πολλά υπουργεία, με βασικό το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε, για το 2026 προβλέπεται η διάθεση 1,76 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, με έμφαση στις φορολογικές ελαφρύνσεις ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που οδηγεί πλέον σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού. 

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική, τόνισε την αυστηρή στάση απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και την προώθηση νόμιμων εισροών εργαζομένων από χώρες με τις οποίες έχουν συναφθεί διμερείς συμφωνίες, όπως η Αίγυπτος και η Ινδία, για την κάλυψη πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας.

Υπογράμμισε ότι όσοι μετανάστες παραμείνουν νόμιμα και ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, δεν αποτελούν απειλή, ενώ οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. 

Οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά, με παράδειγμα την ένταξη προσφύγων από το Σουδάν στη Θεσσαλία μέσω ταχύρρυθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εργασία στη γεωργία.

Ολοκληρώνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όσο αυξάνεται η οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα, τόσο περισσότερα μέτρα στήριξης θα μπορεί να λάβει η κυβέρνηση προς όφελος της κοινωνίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ