Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σταϊκούρας: Πότε θα ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια (video)

Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

Λίγο μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως διευκρίνησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα Ότι Συμβαίνει».  

Ο κ. Σταικούρας αποκάλυψε πως 4 κατηγορίες φορολογούμενων θα απαλλαχθούν φέτος από τα τεκμήρια και θα φορολογηθούν μόνο με τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε οτι δεν θα φορολογηθούν με βάσει τα τεκμήρια: 

  1. οι πληττόμενοι από την πανδημία ελεύθεροι επαγγελματίες
  2. οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή
  3. οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συνεργασία» και
  4. όσοι έχουν μείωση από ενοίκια ακινήτων.

Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων θα φορολογηθούν μόνο με τα εισοδήματα του 2020. Μοναδική προϋπόθεση είναι σε μια από τις δύο προηγούμενες χρονιές να μην τους είχαν πιάσει τα τεκμήρια στις φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή το φορολογητέο εισόδημά τους να μην είχε προσδιοριστεί τεκμαρτά.

Έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε το χρονοδιάγραμμα για τις φορολογικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Όπως τόνισε ο κ. Σταικούρας, όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως και το τέλος Ιουλίου και καταβάλουν εφάπαξ το φόρο, θα έχουν έκπτωση 3%, αυξημένη δηλαδή συγκριτικά με πέρυσι, όταν η έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος ήταν της τάξης του 2%. 

Αντίθετα, όσοι φορολογούμενοι καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση έως το τέλος Αυγούστου, δεν θα έχουν έκπτωση φόρου αλλά θα κληθούν να καταβάλλουν διπλή δόση στο τέλος Αυγούστου.

Τι θα ισχύσει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Αναφορικά με το όριο του 30% των δαπανών μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα αποφασιστεί (σε συνεννόηση με τους θεσμούς) μια λύση στην κατεύθυνση της «ελάφρυνσης» πάλι για τις επίμαχες 4 κατηγορίες, για τις οποίες δεν θα ισχύσουν και τα τεκμήρια. Προσέθεσε δε, πως το 80% των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν αντιμετωπίζει θέμα «πέναλτι» φόρου. Υπενθυμίζεται πως με τα σημερινά δεδομένα ισχύει πρόστιμο 22% για κάθε ευρώ που λείπει από το θεσμοθετημένο όριο των δαπανών.

 

Τέλος, για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» ανέφερε ότι θα ισχύσει το κριτήριο μείωσης τζίρου για το 2020 που έχει ως στόχο την καλύτερη καταγραφή των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς πολλές από τις αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν μπει και σε προηγούμενους κύκλους «επιστρεπτέας προκαταβολής». Οι πληρωμές θα γίνουν στα τέλη του μηνός, ενώ, παράλληλα αυτήν την εβδομάδα θα γίνει μια ενισχυμένη πληρωμή για τις αποζημιώσεις Νοεμβρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021 και αυτές του Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2021.

Δείτε τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο OPEN TV για τις φορολογικές δηλώσεις, για το αν θα υπάρξει Επιστρεπτέα 8 και τα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ