Νέα
  • ΓΔ: 1045.06 +1.68%
  • Τζίρος: 35,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EE: Πρόστιμο 28,5 εκατ. σε τρεις τράπεζες για τη δημιουργία καρτέλ

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Eνωσης επέβαλαν πρόστιμα ύψους 28,5 εκατ. ευρώ (34 εκατ. δολάρια) σε τρεις τράπεζες για τη δημιουργία καρτέλ στη δευτερογενή αγορά αμερικανικών ομολόγων,

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Bank of America έλαβε πρόστιμο 12,6 εκατ. ευρώ. Στην Credit Suisse επιβλήθηκε πρόστιμο 11,9 εκατ. ευρώ, ενώ η Credit Agricole καλείται να πληρώσει πάνω από 3,9 εκατ. ευρώ.

Στην Deutsche Bank AG παρότι συμμετείχε στο καρτέλ δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, επειδή ήταν η πρώτη που ενημέρωσε την ΕΕ για την παράνομη συμπεριφορά.

Οπως δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ: «Οι τράπεζες συμμετείχαν σε αθέμιτες συναλλαγές, αντάλλαξαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά και προέβησαν σε συντονισμό των τιμών». «Η συμπεριφορά των επενδυτικών τραπεζών περιόρισε τον ανταγωνισμό σε μια αγορά στην οποία τα επενδυτικά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες ομολόγων για λογαριασμό των επενδυτών και των συνταξιούχων», πρόσθεσε.

Πρόστιμα 1,07 δισ. το 2019

Αν και τα πρόστιμα ενδέχεται να πλήξουν τη φήμη των τραπεζών, είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που επιβλήθηκαν σε προηγούμενα καρτέλ της ΕΕ. Η Citigroup, η Royal Bank of Scotland και η JPMorgan ήταν μεταξύ των πέντε τραπεζών που συμφώνησαν το 2019 να καταβάλουν πρόστιμα στην ΕΕ συνολικού ύψους 1,07 δισ. ευρώ για συμπαιγνία στις εμπορικές στρατηγικές συναλλάγματος.

Οι ρυθμιστικές αρχές υπογραμμίζουν ότι τα πρόστιμα δείχνουν πως η ΕΕ «παραμένει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ