Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς συνδέει την Πρωτομαγιά με την κυβερνητική πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η απεργία της Τρίτης με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να αναδείξει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, πράγμα που κάνει την τελευταία εβδομάδα με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις στελεχών του.

Στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «κατάργηση του 8ώρου» την οποία ετοιμάζεται, όπως επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση, να θεσπίσει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, συνδέει τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με τη συνολική πολιτική της τελευταίας διετίας. «Σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας και στην Ευρώπη γίνονται ήδη οι πρώτες απόπειρες μείωσης του χρόνου εργασίας από προοδευτικές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρεί την θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας» επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Και προσθέτει: «Μετά τις αντεργατικές ρυθμίσεις των δύο τελευταίων ετών και την ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία, μετά την εργαλειοποίηση της πανδημίας για μείωση μισθών,  ελαστικοποίηση της εργασίας και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά κηρύσσει ουσιαστικά τον πόλεμο  στον κόσμο της εργασίας

Διάλυση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις αντί για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και απελευθέρωση καταχρηστικών απολύσεων είναι μόνο μερικά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μαζί με διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού  κινήματος, στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ».

Με το βλέμμα στον κόσμο της εργασίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται με αυτή την ευκαιρία στον κόσμο της εργασίας, όπως λέει, αλλά και στην «μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην κυβέρνηση - εντολοδόχο των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ να διαλύσει κατακτήσεις ενός αιώνα και να μας οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας. Με οδηγό την Εργατική Πρωτομαγιά  θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για το δικαίωμα σε εργασία με ανθρώπινους όρους και αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Για  το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή.  Για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό  κοινωνικό κράτος. Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ