Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κυπριακό: Προσεκτική κριτική ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική Μητσοτάκη

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος / Πηγή: Eurokinissi

Κριτική, αλλά με μέτρο και χωρίς να αποκλίνει από την εθνική γραμμή για το Κυπριακό ασκεί στην κυβέρνηση ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο πρώην υπουργός παραδέχεται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για το Κυπριακό, μιλώντας για την άτυπη Πενταμερή της Γενεύης, ωστόσο υποστηρίζει ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη για την αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών θέσεων. Ο ίδιος, άλλωστε, υπήρξε ο μόνος Ελληνας Πρωθυπουργός που στην ετήσια ομιλία στον ΟΗΕ του «ξέχασε» να αναφερθεί στην Κύπρο».

Ο κ. Κατρούγκαλος διαφοροποιεί τη σημερινή πολιτική από την πολιτική στο Κυπριακό της κυβέρνησης Τσίπρα, λέγοντας ότι «η δική μας στρατηγική, αντίθετα, στο πλαίσιο της ενεργητικής και πολυδιάστατης διπλωματίας που ασκούσαμε, επεδίωκαν ενεργά λύση. Οι διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά μολονότι δεν κατέληξαν σε αίσιο αποτέλεσμα, επανατοποθέτησαν το θέμα στις ορθές του διαστάσεις, ορίζοντας ως πρωταρχικό το θέμα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων».

«Απαιτείται η επιστροφή σε μια συγκροτημένη στρατηγική»

Ειδικότερα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην άτυπη Πενταμερή της Γενεύης, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση αυτονοήτως απορρίπτει ως απαράδεκτη τη «λύση» των δύο κρατών, που αποτελεί ουσιαστικά νομιμοποίηση της εισβολής και της διχοτόμησης». Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος προτείνει στην κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επόμενες φάσεις των συζητήσεων: «Απαιτείται η επιστροφή σε μια συγκροτημένη στρατηγική, με κινητοποίηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  για την άσκηση πίεσης για δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ