Νέα
  • ΓΔ: 905.69 +0.02%
  • Τζίρος: 22,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΡΙΖΑ: Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση για τα εργασιακά

Ο Νάσος Ηλιόπουλος
Ο Νάσος Ηλιόπουλος / Πηγή: Intimenews

Ως μια αντικυβερνητική απεργία, από την οποία μπορεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, αξιοποιεί τη σημερινή ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα μπαράζ επιθέσεων εναντίον της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εργασίας, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά κάθε αντίθεση προς το νομοσχέδιο που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος έδωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πολιτικό στίγμα της αντίθεσης στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο, με το οποίο, όπως είπε, «η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πιο αντιδραστικού κομματιού των εργοδοτών. Πρόκειται για μία πολιτική που βάζει πλάτη στους απατεώνες, σε αυτούς που έχουν μάθει να κλέβουν στον μισθό, να μην πληρώνουν υπερωρίες, να μην ελέγχονται από την επιθεώρηση εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση έδειξε εξαρχής τις προθέσεις της»

Πρόσθεσε επίσης ότι «η ΝΔ έδειξε από την αρχή πού ήθελε να το πάει στα εργασιακά, καθώς ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν να μειώσει πάρα πολύ το ύψος των προστίμων που βάζει η επιθεώρηση εργασίας». 

«Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Τράπεζα Πειραιώς αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για αδήλωτες υπερωρίες σε περισσότερους από 100 εργαζόμενους», σημείωσε, λέγοντας ότι «με το σημερινό πλαίσιο που διαμόρφωσε η ΝΔ, το ίδιο πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ». 

«Βλέπουμε εδώ ότι η ίδια παράταξη που μιλά γενικά και αόριστα για κανόνες, είναι εκείνη που στηρίζει και “βάζει πλάτη” στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Όταν νομιμοποιείς κάτι που μέχρι χθες ήταν παράνομο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό σημαίνει ότι οι παρανομίες θα γίνουν χειρότερες. Γιατί δίνεις περισσότερο χώρο στη λογική της αυθαιρεσίας, δίνεις περισσότερο θράσος στους εργοδότες που δε σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα». «Και με αυτόν τον τρόπο φτιάχνεις ένα παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο η παραβίαση της εργατικής, της περιβαλλοντικής, της φορολογικής νομοθεσίας γίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μια επιχείρηση. Αυτό είναι το μοντέλο που οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σκουρλέτης: Όλοι στην απεργία και στις κινητοποιήσεις

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη παρότρυνε τους πολίτες να μετάσχουν ενεργά στη σημερινή απεργία και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις: «Πρέπει να υπάρχει μια πάνδημη απάντηση σε ένα από τα πλέον αντεργατικά νομοσχέδια που έρχονται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι τα αιτήματα, εδώ και δύο δεκαετίες, των πιο ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, που θέλουν να “ελαστικοποιήσουν” πλήρως τις εργασιακές σχέσεις. Εδώ συζητάμε για το αν θα υπάρχουν μπουζούκια στην εστίαση και μου λέτε αν -για λόγους πανδημίας- θα πρέπει να κατέβει ο κόσμος να διεκδικήσει να πληρώνεται για τις υπερωρίες; Για την κατάργηση του 8ώρου; Μιλάμε για τη μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει αύριο. Όχι απλώς θα κατέβουμε. Όλοι πρέπει να κατέβουμε».

Ξενογιαννακοπούλου: Σχέδιο της ΝΔ είναι η εργασιακή ζούγκλα

Ως «κοινωνική πρόκληση και εμπαιγμό των εργαζομένων» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την Εργατική Πρωτομαγιά η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επετέθη στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι οι δηλώσεις του «υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του οκταώρου και ο καθορισμός του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελός τους. Προφανώς στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής σύμβασης είναι περιττή, και η οπισθοδρόμηση στην εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα!».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ