Νέα
  • ΓΔ: 906.2 +0.07%
  • Τζίρος: 23,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι έξι λόγοι που κάνουν την κυβέρνηση να επείγεται για μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Intime

«Δείχνει να βιάζεται» ήταν το σχόλιο παλιού κοινοβουλευτικού και κομματικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, όταν τον ρωτήσαμε πώς βλέπει το μπαράζ εκδηλώσεων και εμφανίσεων του πρωθυπουργού αμέσως μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα. Πράγματι, στο Μέγαρο Μαξίμου από την Τρίτη της Διακαινησίμου και της επανόδου, επικρατεί αναβρασμός. Συσκέψεις, εισηγήσεις, φάκελοι, κείμενα και προγράμματα πάνε κι έρχονται στα γραφεία, με επίκεντρο, βέβαια, το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το μήνυμα ότι στο εργασιακό νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση, καθώς και ότι πρέπει το συντομότερο να προωθηθεί η εισαγωγή και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και να δοθούν από τα αντίστοιχα υπουργεία σαφή χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα νομοσχέδια που θα πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή.

Επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος

Με δεδομένη τη σταδιακή αλλά βέβαιη υπέρβαση της πανδημίας, η κυβέρνηση στρέφεται πλήρως στην επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για ταχεία προώθηση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την όψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς:

  1. Στη χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση δεν απειλείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών και έχει στη διάθεσή της ακόμα μια διετία (το πολύ) για να ξεδιπλώσει τις μεταρρυθμίσεις της και να δει πολλές από αυτές να αποδίδουν.
  2. Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s στέλνει προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα προς επενδυτικά κεφάλαια, το σήμα για ένταξη της Ελλάδας στον χάρτη των υποψηφίων προς επένδυση περιοχών.
  3. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία με προσδιορισμένα χρονικά όρια, γι' αυτό δεν πρέπει να χαθεί χρόνος στην προετοιμασία για την αξιοποίησή του.
  4. Στην τωρινή συγκυρία υπάρχουν πολλές δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, όπως έδειξαν όλες οι «έξοδοι» της οικονομίας μας για εξασφάλιση φθηνού χρήματος.
  5. Κομβικό ρόλο στην επαναλειτουργία της οικονομίας θα παίξει η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τα πιστωτικά ιδρύματα να «ανακεφαλαιοποιηθούν» μέσα από δανεισμό με μηδαμινά επιτόκια, ώστε με τη σειρά τους να χρηματοδοτήσουν την ιδιωτική συμμετοχή στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία θα ξεκινήσει εντός του 2021. Ηδη η κυβέρνηση παρατηρεί με ικανοποίηση ότι οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν διαβλέψει την ευκαιρία και κινούνται ανάλογα.
  6. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι εάν η ελληνική οικονομία καταγράψει μια σημαντική ανάπτυξη το 2021, τότε η συνέχεια θα είναι πέραν κάθε προσδοκίας και η Ελλάδα θα έχει σε μεγάλο βαθμό βάλει τις βάσεις για να κερδίσει το στοίχημα. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός πρέπει να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις, αλλά και να μοχλευτούν ιδιωτικά κεφάλαια για τα πρώτα πρότζεκτ του Ταμείου Ανάκαμψης, στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Χωρίς να μειώνει την προσοχή της από την καθημερινή παρακολούθηση των δεικτών της πανδημίας, η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει στο επόμενο διάστημα να φέρει «συμπυκνωμένες» τις αλλαγές που είχε προγραμματίσει για ολόκληρη την πρώτη της κυβερνητική θητεία, αλλά το 15μηνο της πανδημίας δεν της το επέτρεψε. «Χρόνο δεν έχει», πρόσθεσε το παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Άλλωστε οι εκλογές έχουν οριστικά αποκλειστεί για το 2021, όχι όμως και για το 2022…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ