Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κυβέρνηση: Ευκαιρία για την οικονομία το φθηνό χρήμα στις διεθνείς αγορές

Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Intime

Τη γνωστή φράση του Οράτιου «carpe diem» (άδραξε τη μέρα) παραφράζει σε «άδραξε την ευκαιρία της εποχής» η κυβέρνηση, καθώς βλέπει ότι το 2021 εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία για την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές και για την επίτευξη στρατηγικών στόχων της στην οικονομία, όπως η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που είχε προγραμματιστεί (προ πανδημίας…) για το δεύτερο μισό του 2021.

Η ανέλπιστη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s έδωσε μια πρόσθετη ώθηση στην άντληση κεφαλαίων με την πρόσφατη έξοδο στις αγορές κι επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τα ελληνικά ομόλογα (βοηθούσης και της ΕΚΤ).

Στέλνει, όμως, και δυο πολύ σημαντικά για το Μέγαρο Μαξίμου μηνύματα: Πρώτον, ότι η οικονομική πολιτική Μητσοτάκη (με άξονες τη μείωση φορολογικών συντελεστών, την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την πρόοδο μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η αγορά εργασίας) αντιμετωπίζεται με θετικό τρόπο από τις αγορές. Δεύτερον (κάτι που υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times ο πρωθυπουργός) ότι οι αγορές θεωρούν βιώσιμο το (υψηλό) δημόσιο χρέος της χώρας.

Το επόμενο ενδιαφέρον χρονικό σημείο είναι η 21η Μαΐου οπότε θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγηση του οίκου Moody’s, η οποία μπορεί να δρομολογήσει νέα έξοδο στις αγορές λίγο αργότερα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί ότι ο στόχος της άντλησης 10-12 δισ. μέσα στο 2021 μπορεί να ξεπεραστεί, με δεδομένη την θετική υποδοχή των ελληνικών εκδόσεων αξιογράφων από τις αγορές και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που είναι σχεδόν μηδενικά (0,17% στην τελευταία έκδοση).

Κι έπεται συνέχεια, καθώς τα μηνύματα της πρόσφατης αναβάθμισης από την S&P, προϊδεάζουν για νέα αναβάθμιση μέσα στους προσεχείς 12 μήνες, οπότε η χώρα έρχεται ακόμα κοντύτερα στην επενδυτική βαθμίδα που θα «αλλάξει επίπεδο» στον τομέα των επενδύσεων, ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες της περιόδου των μνημονίων, όταν τα αξιόγραφα της χώρας χαρακτηρίζονταν «σκουπίδια».

Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο ότι «εκεί έξω» υπάρχει φθηνό χρήμα προς δανεισμό, με το μάτι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (κάτι που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη- Στουρνάρα), καθώς πρέπει οπωσδήποτε να ξαναρχίσει να παίζει τον καθοριστικό του ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί επιτυχημένους τους χειρισμούς στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς ενώ το ίδιο μοντέλο υιοθετείται και για την Τράπεζα Αττικής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ