Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να φτάσει έως τις εκλογές

Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει «πατήσει γκάζι» προκειμένου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που ο σχεδιασμός της προέβλεπε να έχουν γίνει νωρίτερα, αλλά καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελεί το καθαρά πολιτικό- εκλογικό σκέλος της προετοιμασίας της. Ο χρόνος των εκλογών, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με πιο «εκλογικά» κριτήρια είναι οι κύριες παράμετροι αυτής της ετοιμασίας.

Ο χρόνος των εκλογών φαίνεται να έχει προσδιοριστεί στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Η συγκυρία και οι διαμορφωμένοι ως τότε πολιτικοί συσχετισμοί θα κρίνουν τον ακριβή χρόνο της προσφυγής στις κάλπες. Η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να στηθούν κάλπες όσο αργότερα γίνεται, με δεδομένο ότι θέλει να κυβερνήσει μια καθαρή οκταετία έχοντας ήδη χάσει πάνω από ένα χρόνο, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Το δεύτερο επιχείρημα του επιτελείου Μητσοτάκη είναι ότι μπορεί να αποδώσει η πολιτική του εάν υπάρξει μια καθαρή διετία μετά την κρίση, ώστε οι πολίτες να έχουν αντιληφθεί στην καθημερινότητά τους τις θετικές αλλαγές που θα επιφέρει η κυβερνητική πολιτική.

Το τρίτο επιχείρημα είναι ότι δεν μπορεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει ερωτηθεί, να απαντά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά ο ίδιος να τις προκηρύξει στα τρία χρόνια, επειδή θεωρεί ότι έτσι θα ωφεληθεί περισσότερο αυτός και το κόμμα του.

Κρίσιμος παράγων στον τελικό προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών είναι και οι εξελίξεις στα μικρά κόμματα. Ήδη ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες το έχουν καταγράψει ότι στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ δεν κινείται κάτι πολιτικά, που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ηγεμονία Μητσοτάκη, ωστόσο οι εξελίξεις μπαίνουν στο κυβερνητικό μικροσκόπιο δια πάν ενδεχόμενο.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία υπό τη σημερινή της ηγεσία έχει κυριαρχήσει στο χώρο του κέντρου, ενώ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ βλέπουν με θετικό μάτι την πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, συνεπώς θεωρούνται δυνητικά υποψήφιοι να στηρίξουν όχι μόνο με τη θετική τους στάση, αλλά και με την ψήφο τους τη δεύτερη θητεία Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η παράμετρος κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και την εσωκομματική μάχη που δίνεται στους κόλπους του. Είναι κι αυτός ένας από τους παράγοντες που θα παίξει ρόλο στον τελικό προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό τα ψηφοδέλτιά της, παρά το ότι ήδη από τις εκλογές του 2019 εμφάνισε αρκετά νέα πρόσωπα στις λίστες της. Η διαδικασία εξεύρεσης προσώπων για όλα τα επίπεδα της πολιτικής λειτουργίας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτή την προσπάθεια οφείλονται και τα πολλά τεχνοκρατικά πρόσωπα που εμφάνισε στην πρώτη του κυβέρνηση. Την ίδια τακτική ακολουθεί και στην ανεύρεση προσώπων στις τοπικές κοινωνίες. Συνεργάτες της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Θανάσης Νέζης έχουν «σκανάρει» όλους τους νομούς, έχουν καταρτίσει ευρείες λίστες υποψηφίων για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια κι είναι ανά πάσα ώρα έτοιμοι, ανάλογα με τη φυσιογνωμία που πρέπει να δοθεί στο ψηφοδέλτιο κάθε νομού, να δώσουν τους αντίστοιχους φακέλους στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τελική επιλογή.

Τέλος, στο τραπέζι των συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει η πρόταση για έναν «εκλογικό ανασχηματισμό», στον οποίο θα εισέλθουν στην κυβέρνηση ή θα αναβαθμιστούν πρόσωπα από περιοχές στις οποίες εκτιμάται ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται προεκλογική τόνωση, όπου η εκλογή ενός ακόμα βουλευτού εξαρτάται από λίγες ψήφους ή από περιοχές που δεν έχουν εκπροσώπηση ως τώρα στην κυβέρνηση και ίσως η τοπική κοινωνία έχει αναπτύξει μια αίσθηση αδικίας σε βάρος της και μπορεί να την εκφράσει στην κάλπη.

Πρόκειται για πρόταση την οποία ακόμα δεν έχει επεξεργαστεί το επιτελείο Μητσοτάκη, καθώς αυτή συναρτάται τόσο με τον ακριβή χρόνο των εκλογών (που η απόφαση να είναι «διπλές» είναι οριστικά ειλημμένη, δηλαδή εκλογές με απλή αναλογική, μη σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας και νέα προσφυγή στις κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική που έχει ψηφιστεί), όσο και με τη γενικότερη συγκυρία της περιόδου εκείνης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ