Νέα
  • ΓΔ: 871.34 +1.42%
  • Τζίρος: 65,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συνάντηση Κ. Σκρέκα - Μ. Βέστεϊγιερ για την ενέργεια και τη ΔΕΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Eurokinissi

Τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπακής Επιτροπής στον τομέα της ενέργειας συνολικά και της ΔΕΗ ειδικότερα θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχεις στις 18:00 το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

Στα ζητήματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για αποζημίωση της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται στο πλαίσιο του προγράμματος απανθρακοποίησης της οικονομίας καθώς και η υπόθεση καταδίκης της χώρας λόγω της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη (Anti-Trust Case), η οποία εκκρεμεί από το 2007. Με βάση τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιανουάριο, οι ποσότητες λιγνιτικής ενέργειας θα διατίθενται σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ σε προκαθορισμένη τιμή και θα αντιστοιχούν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40%.

Η συζήτηση θα περιλαμβάνει ακόμη τους υπό έγκριση μηχανισμούς αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και για τους υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, την επέκταση των διαγωνισμών για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως το 2024, τα πράσινα διμερή συμβόλαια μέσω των οποίων το ΥΠΕΝ επιδιώκει να πετύχει μείωση του κόστους της ενέργειας για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ