Νέα
  • ΓΔ: 910.14 +0.50%
  • Τζίρος: 12,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εμβολιασμοί και οικονομία τα δυνατά «χαρτιά» της κυβέρνησης

Εμβόλιο / Πηγή: AP
Εμβόλιο / Πηγή: AP

Δύο σημαντικές επιτυχίες της εβδομάδας που διανύουμε επιδεικνύει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπογραμμίσει τη διαχειριστική της ικανότητα αλλά και το σχέδιό της για την οικονομία. Η πρώτη είναι η πορεία των εμβολιασμών και η συνακόλουθη ευχάριστη έκπληξη των πολιτών για την πολύ καλή οργάνωση της όλης επιχείρησης. Η δεύτερη είναι η εικόνα που δίνει στην παγκόσμια οικονομική και επενδυτική κοινότητα η ελληνική οικονομία, για την οποία οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα.

4 εκατομμύρια εμβολιασμοί

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδεικνύει με έκδηλη ικανοποίηση τα στοιχεία του εμβολιαστικού του προγράμματος: Στις 11 Μαΐου η χώρα μας κατεγράφη στην πρώτη θέση ως προς τους ημερήσιους εμβολιασμούς (κατ’ αναλογία πληθυσμού), ξεπερνώντας χώρες με αξιόπιστο κράτος και ανταγωνιστικές δημόσιες υπηρεσίες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και άλλες που μετέχουν στο G-20. Η χώρα μας κατέχει ήδη την 8η θέση εντός των 27 της Ενωμένης Ευρώπης σε ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ως χθες περίπου 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ 2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού, και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η κυβερνητική πρόβλεψη είναι ότι έως το τέλος Μαΐου η εμβολιαστική κάλυψη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, ηλικίας 60 ετών και άνω, θα βρίσκεται τουλάχιστον στο 70%.

«Η διαχειριστική μας επάρκεια προκύπτει από τους αριθμούς και τα στοιχεία», έλεγε χθες στην «Η» στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου που γνωρίζει καλά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Η πολιτική του εκτίμηση είναι ότι αυτό το εισπράττει ο πολίτης που πηγαίνει να εμβολιαστεί και αντικρίζει απόλυτη τάξη, καμία ταλαιπωρία, καμία καθυστέρηση, ευγένεια και χαμόγελα από όλους όσους συναντά από την ώρα που μπαίνει στο εμβολιαστικό κέντρο έως την ώρα που βγαίνει από αυτό. «Αυτή είναι η ήπια ισχύς της κυβέρνησης, το μέγεθος και την απήχηση της οποίας δεν είναι ακόμα ώρα να αξιολογήσουμε. Θεωρώ ότι θα είναι παραπάνω από τις σχετικές καταγραφές των μετρήσεων της κοινής γνώμης», προσθέτει η ίδια πηγή.

Προσδοκίες μετά την έκθεση της Κομισιόν

Ο δεύτερος «άσος» στο μανίκι της κυβέρνησης είναι οι αυξημένες προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας. Η έκθεση της Κομισιόν αποτέλεσε το κορυφαίο επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αναπάντεχη αναβάθμισή της από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s και περίπου ένα δεκαήμερο πριν από την επόμενη αξιολόγηση, αυτή τη φoρά από τον οίκο Moody’s. Η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2021 και για το 2022. Προβλέπει πλέον ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% για φέτος και 6% για του χρόνου.

«Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας και της σημασίας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", καθώς η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την απασχόληση, αφού απέτρεψε απολύσεις μεγάλης κλίμακας», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, η Κομισιόν συνδέει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αποτέλεσμα να εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ενισχυθεί από την έναρξη της εφαρμογής των έργων του Σχεδίου. Επιπλέον, το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού πρόκειται να υποστηρίξει τις καθαρές εξαγωγές. Είναι κι αυτός ένας λόγος που το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν συζητά αυτό τον καιρό κανένα σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση στους κόλπους του ότι την επόμενη χρονιά θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα ευεργετικά δείγματα της πολιτικής που χαράχθηκε και εφαρμόζεται τώρα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ