Νέα
 • ΓΔ: 916.2 -0.42%
 • Τζίρος: 25,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το Σχέδιο Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης εγκαινιάζει την πολιτική αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και ποιοι θα ωφεληθούν από αυτά». Με αυτή την πλατφόρμα, την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ετοίμασε με τους συνεργάτες του, θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα την εναλλακτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το θέμα προσφέρεται ώστε ο κ. Τσίπρας να δείξει το διαφορετικό μοντέλο οικονομίας και κοινωνίας που ο ίδιος και το κόμμα του πρεσβεύει, να ορίσει με σαφήνεια τις πολιτικές του διαφορές και προτεραιότητες με την κυβερνητική πολιτική και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και να πραγματοποιήσει πειστικά και προγραμματικά τη στροφή του προς το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε «σημαία» του την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια, ώστε αυτά να φτάσουν το συντομότερο σε όλα τα κράτη του κόσμου, τώρα ο κ. Τσίπρας υιοθετεί άλλη μια ριζοσπαστική πολιτική επιλογή του Τζο Μπάιντεν, που είναι η αύξηση της φορολογία στα πλούσια στρώματα της κοινωνίας και η αντίστοιχη ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

Έτσι θα γίνει ευκολότερος ο κεντρικός σκοπός της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι η «παραγωγική και τεχνολογική ανασυγκρότηση» της χώρας, παράλληλα με την πράσινη μετάβαση και την επένδυση στην ψηφιακή Ελλάδα.

Οι άξονες της πρότασης Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι εξής:

 • Αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας μέσω της ενίσχυσης της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε από εκεί να παράγεται προστιθέμενη αξία για την οικονομία
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας
 • Μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και κοινωνία με δικαιοσύνη
 • Κοινωνική συνοχή μέσα από τη μείωση των ανισοτήτων και την ισόρροπη ανάπτυξη
 • Ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Ειδικότερα η πρόταση Τσίπρα θα περιλαμβάνει:

 • την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αξιοποίησή τους ακόμα κι από νοικοκυριά κι αγρότες, πέραν των επιχειρήσεων
 • τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη της καινοτομίας
 • Πράσινη μετάβαση στον τομέα της βιομηχανίας
 • Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους και των υπηρεσιών του
 • Στήριξη της πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην υγεία καθώς και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού μέσα από τις ΤΟΜΥ
 • Ενίσχυση της απασχόλησης με ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα για άνεργους και νέους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Προάγγελος της σημερινής παρουσίασης αποτέλεσε η ομιλία Τσίπρα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου μίλησε για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές «της ναφθαλίνης από τον Ρέιγκαν και τη Θάτσερ» που ο κ. Τσίπρας χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για μια «νέα εποχή» που δημιουργεί «νέες υποχρεώσεις» στον ΣΥΡΙΖΑ και να περιγράψει το πως εκείνος θεωρεί ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης: από τη μια να αντιμετωπίζει αποτελεσματική την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κι από την άλλη να προχωρήσει σε βαθιές τομές στην οικονομία και την κοινωνία, με θωράκιση και ουσιαστική επένδυση στην Υγεία την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια, με σκοπό την μείωση των ανισοτήτων που γέννησε η παλαιά εποχή της πανδημίας, της εποχής των μνημονίων και της ανορθολογικής οικονομικής πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία του 2010.

Μοντέλο με άρωμα... Μπαίντεν

Το νέο μοντέλο ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει «πολύ Μπάιντεν» με κύρια αναφορά την πιο δίκαια φορολόγηση των πολιτών, με περισσότερες επιβαρύνσεις των πλουσίων και λιγότερες των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων. Θα συνδυάσει την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με εκείνα του ΕΣΠΑ 2021- 2027 ώστε να περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα μειώνει τις ανισότητες και θα διαχέει τον παραγόμενο πλούτο στο σύνολο της κοινωνίας.

Η κατεύθυνση που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «οικονομία της γνώσης» και η προστασία των εργαζομένων ώστε αυτοί να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα αγαθά. Ο Αλέξης Τσίπρας θα απορρίψει την κυβερνητική πολιτική του άκρατου ανταγωνισμού που συρρικνώνει τους μισθούς των εργαζομένων και τους αφήνει εργασιακά απροστάτευτους.

Μετά τη σημερινή παρουσίαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει σειρά περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξηγήσει το νέο προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συναντηθεί με τοπικά στελέχη που θέλει να προσελκύσει στο κόμμα του και να «μετρήσει» ο ίδιος τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στο κόμμα του, στις προτάσεις του και, φυσικά, στον ίδιο. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ