Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μείζονες αλλαγές κυοφορούνται στη Νέα Δημοκρατία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Intime

Η απογευματινή (19:30) ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του σχεδίου για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) δίνει το έναυσμα για τη δρομολόγηση του προτελευταίου μεγάλου έργου υποδομής που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Μένει, πλέον, η «εθνική» οδός Πάτρας-Πύργου για τον πλήρη εκσυγχρονισμού του εθνικού οδικού δικτύου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα κονδύλια του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του ΒΟΑΚ. Αναμένεται επίσης να επισημάνει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σκοπό έχει τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Εκλογικά σενάρια 

Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας για το προσεχές διάστημα μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, τις οποίες η κυβέρνηση τοποθετεί στο πρώτο μισό του 2023, ενώ αρκετοί από τους παρατηρητές των πολιτικών μας πραγμάτων δεν τις αποκλείουν μετά το καλοκαίρι του 2022.

Τις περισσότερες φορές που ερωτάται από συνεργάτες και συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός αρέσκεται να μιλά για τις «τεκτονικές πλάκες που έχουν μετακινηθεί» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και οι οποίες θα αποτυπωθούν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το επιτελικό κράτος του Μεγάρου Μαξίμου έχει επιδοθεί σε μια κούρσα ρεαλισμού και χειροπιαστών αλλαγών στη ζωή του πολίτη, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις άκαρπες ιδεολογικές επιταγές στην κυβερνητική πολιτική.

Έχει κατορθώσει με αυτό τον τρόπο να κερδίσει μεγάλο μέρος της νέας γενιάς, αλλά και πολιτικά αποστασιοποιημένους πολίτες που βλέπουν μια πραγματική διάθεση αλλαγών. Άλλωστε, τόσο ο ΒΟΑΚ όσο και η Πατρών-Πύργου έχουν περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο των δύο τοπικών κοινωνιών, της Κρήτης και της Ηλείας, ως «οι δρόμοι που δεν θα φτιαχτούν ποτέ».

Στο πεδίο της «ήπιας ισχύος» που επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει ως προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου τα ζητήματα της καθημερινότητας, την καλή πορεία του τουρισμού για τη φετινή χρονιά, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα, τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων 7,9 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λίφτινγκ και στο κόμμα

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ευρείες αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας. Συνεργάτες του επεξεργάζονται το νέο καταστατικό του κόμματος, που αναμένεται να εγκριθεί στο επόμενο τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, πιθανότατα στα τέλη αυτής της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης. Με νέα κομματική ηγεσία, ανανεωμένη σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής και στόχευση σε νέες κοινωνικές και πολιτικές δεξαμενές που έχει αναδείξει η «κίνηση των τεκτονικών πλακών» κατά την προσφιλή ρήση του κ. Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία θα μετασχηματιστεί ώστε να διεξαγάγει έναν πρωτοποριακό προεκλογικό αγώνα και να είναι έτοιμη να διαχειριστεί με επάρκεια την αναμενόμενη νέα εκλογική επικράτηση.

Στο ενδιάμεσο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν μια σύσφιξη των σχέσεων κυβέρνησης - Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε οι 158 βουλευτές της ΝΔ να δώσουν το μάξιμουμ των δυνάμεών τους στις εκλογικές τους περιφέρειες με φόντο τις επόμενες εκλογές και την προοπτική επανεκλογής τους. Κοντά τους, η κομματική ηγεσία της ΝΔ σχεδιάζει να τοποθετήσει αξιόμαχα νέα πολιτικά στελέχη που επίσης θα διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο, ώστε η εικόνα του κόμματος και σε επίπεδο ψηφοδελτίων να είναι ανανεωμένη και «φρέσκια».

Αυτά σχεδιάζονται στον οργανωτικό τομέα. Στο πεδίο των πολιτικών θέσεων, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθούν σε τρία επίπεδα: Πρώτον, να θέσουν τα κεντρικά διακυβεύματα πάνω στα οποία εκτιμούν ότι θα δοθεί η επόμενη εκλογική μάχη: Ποιος πρωθυπουργός, ποιο κόμμα και ποια πολιτική μπορεί να υλοποιήσει καλύτερα το Σχέδιο Ανάκαμψης (που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκπόνησε και κατέθεσε στις Βρυξέλλες για να εισπράξει τους ένθερμους επαίνους της ευρωπαϊκής ηγεσίας);

Δεύτερον, να «μην πέφτει κάτω τίποτα» από όσα λέει και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διατηρηθεί η εικόνα της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, η οποία εικόνα εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα προδιαγράψει με βεβαιότητα το εκλογικό αποτέλεσμα, πριν καν στηθούν οι κάλπες.

Και τρίτον, η διατύπωση καινοτόμων και πρωτοποριακών θέσεων σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων που τίθενται στην εποχή μας, π θα ενδυναμώσει την εικόνα ενός κόμματος που πολιτεύεται με το βλέμμα στο μέλλον και έχει συγκεκριμένη άποψη για αυτό. Η ψηφιακή επανάσταση, ο «πράσινος» μετασχηματισμός της οικονομίας, αλλά και το εμπράκτως αποτελεσματικό κράτος είναι πλεονεκτήματα της σημερινής κυβέρνησης που, κατά τη ρήση επιτελικού της στελέχους, «ούτε αμφισβητούνται, ούτε υποκαθίστανται από οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ