Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την Τουρκία

υπουργείο Εξωτερικών / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
υπουργείο Εξωτερικών / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυστηρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή περί «τουρκικής μειονότητας», έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ. κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κάνει λόγο για συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας εκ μέρους της Τουρκίας αναφορικά με τις αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών που ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Παράλληλα καλεί την γειτονική χώρα να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει πως απαραίτητη προϋπόθεση για την βλετίωση των σχέσεων με την Τουρκία είναι ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάννης, ενώ επισημαίνει πως η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν, παραμένοντας προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο περί «τουρκικής μειονότητας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ