Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14/6

Δένδιας
Πηγή: Eurokinissi

Στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Όπως ανακοίνωσαν οι δυο ΥΠΕΞ, Ελλάδας και Τουρκίας στις δηλώσεις τους προς τον Τύπο, η βαρυσήμαντη συνάντηση «κλείδωσε» για την 14η Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Δυο ήταν τα χαρακτηριστικά των συνομιλιών του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο αεροπλάνο της επιστροφής στην πατρίδα του, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια:

1. Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

  • τα μεγάλα θέματα στις σχέσεις των δυο χωρών αναμένεται να εξεταστούν στη συνάντηση των δυο ηγετών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για αυτά τα μεγάλα θέματα, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών είπαν μόνο από μια φράση ο καθένας:

Ο μεν Νίκος Δένδιας ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «έχουμε επίγνωση των διαφορετικών και σε πολλές περιπτώσεις διαμετρικά αντίθετων θέσεων που έχουν οι δυο χώρες σε μια σειρά ζητημάτων κι έτσι θέσαμε ως στόχο τη διαδικασία μιας πρώτης συνεννόησης», χωρίς να εξειδικεύσει περισσότερο.

Ο δε Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκλεισε τις δικές του δηλώσεις λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα μεταξύ μας που εκκρεμούν, κι εμείς πιστεύουμε ότι βάση επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους».

2. Περαιτέρω οικονομικές και εμπορικές σχέσεις

  • Δεύτερον, ότι το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων των δυο υπουργών, κυρίως δε του Νίκου Δένδια, αφιερώθηκε στην πρόοδο των συζητήσεων για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

«Διαμορφώσαμε έναν περιορισμένο κατάλογο οικονομικής διπλωματίας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του έκανε λεπτομερέστερη αναφορά στην επιτάχυνση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών, με τα 25 συμφωνημένα σημεία μεταξύ των δυο υφυπουργών (Φραγκογιάννη και Ονάλ) στη συνάντηση της Παρασκευής στην Καβάλα.

«Υπάρχει από τη μεριά μας πολιτική βούληση να συνεχίσουμε πάνω σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου «και με χαρά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την Ελλάδα».

Στις υπόλοιπες -σύντομες- δηλώσεις τους, οι δυο υπουργοί ανέφεραν:

  • Την αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού Covid 19, «παρά το ότι κάνουμε εμβόλια από διαφορετικές προελεύσεις» όπως διευκρίνισε ο κ. Τσαβούσογλου,
  • Την αναμονή για προσδιορισμό από την Τουρκία του επόμενου (63ου) γύρου διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δυο κρατών,
  • Τη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και
  • Τα συγχαρητήρια Δένδια για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου στο μπάσκετ από την Ανατολού Εφές.

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για προώθηση θετικής ατζέντας. Αμέσως μετά στο υπουργείο Εξωτερικών για τη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης.

Γύρω στις 11.20 ξεκίνησε η συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου οι δυο υπουργοί μετέβησαν πεζή από το Μέγαρο Μαξίμου. Στην πρώτη της φάση τις συζητήσεις έκαναν οι δυο υπουργοί με δυο συνεργάτες τους και στη συνέχεια η διμερής συνάντηση πέρασε στη δεύτερη φάση της με διευρυμένη συμμετοχή στελεχών των δυο υπουργείων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ