Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα εργασιακά μέσα κι έξω από τη Βουλή

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Eurokinissi

Οι αλλαγές στα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή, αναμένεται να ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου και αποτελεί τον λόγο της μεγάλης απεργίας σήμερα Πέμπτη, είναι ένα από τα κεντρικά θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Είναι η πρώτη φορά επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη που ολόκληρη η αντιπολίτευση βρίσκεται απέναντι από μια νομοθετική πρωτοβουλία τού Μαξίμου. Προφανώς τα μεγαλύτερα οφέλη προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που «σέρνει τον χορό» της κριτικής του νομοσχεδίου, έχει χαρακτηρίσει διά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα το ζήτημα ως «μητέρα των μαχών» και μετέχει πρωταγωνιστικά στις σημερινές κινητοποιήσεις. 

Γιατί αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η πληρωμή εργαζομένων με ρεπό δεν είναι στροφή στο μέλλον», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενος στις διατάξεις που προωθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης κωδικοποίησε σε δηλώσεις του τις βασικές αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το μαύρο - άσπρο και στα εργασιακά (…), καταργεί το οκτάωρο, μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, σπαστό ωράριο, μερική απασχόληση και διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών (...). Αυτές οι συνθήκες δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα (…). Η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια θα είναι μια χώρα φθηνής, ελαστικής εργασίας και μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «η εργατική νομοθεσία κρίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους απαξιώνει η κυβέρνηση. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις απλήρωτες υπερωρίες και τις υποσχέσεις για ρεπό, που περνάνε από ατομικές συμβάσεις και θα οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών, διαλύει κάθε έννοια προστασίας των εργαζομένων (…). Όταν αναφερόμαστε σε ατομική σύμβαση, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική διαπραγμάτευση και ότι ο εργοδότης επιβάλλει τους όρους του». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες εξέτασε σε πολύωρες συσκέψεις την πιθανότητα να υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Τελικά η απόφαση που ελήφθη είναι να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, καθώς θεωρήθηκε βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα μετέτρεπε την πρόταση της Κουμουνδούρου σε ψήφο εμπιστοσύνης, η συζήτηση θα γενικευόταν εκ των πραγμάτων και έτσι δεν θα μπορούσε να συζητηθεί το εργασιακό, που ήταν η αντικειμενική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο η Κουμουνδούρου περιμένει με αγωνία να δει τη συμμετοχή των πολιτών στις σημερινές κινητοποιήσεις, ώστε να καταγράψει τη δυνατότητα ωφελειών από την πρωταγωνιστική της συμμετοχή σε αυτές και να επικαλείται στο επόμενο χρονικό διάστημα ότι «η κοινωνία είναι απέναντι στην κυβέρνηση». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΙΝΑΛ

«Με νέες ωμές παρεμβάσεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η κυβέρνηση κατέθεσε το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή», παρατηρεί το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και υπογραμμίζει: «Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις εργαζομένων, συνδικάτων, επιστημονικών οργανώσεων, για την αντίθεση της κοινωνίας, η ΝΔ αποκαλύπτει τον ιδεοληπτικά συντηρητικό εαυτό της και σπεύδει απροκάλυπτα να ικανοποιήσει τους εντολείς της: τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν την ασυδοσία στους εργασιακούς χώρους (…). Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει την μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, για την υπεράσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Με τη δέσμευση ότι όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν, αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα θα καταργηθεί».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας και ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης με πληθώρα παρεμβάσεων και ομιλιών του εξηγεί ότι δεν πλήττεται το οκτάωρο και ότι οι υπερωρίες θα αμείβονται όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ουσιαστικά, μάλιστα, εισάγονται μια σειρά ευεργετικών προβλέψεων για τους εργαζόμενους, όπως η έξτρα αποζημίωση, η δυνατότητα επαναπρόσληψης, η υποχρέωση του εργοδότη να αποζημιώνει ταυτόχρονα με την απόλυση, η εξίσωση αποζημίωσης εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων κ.λπ.

Κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι η «φασαρία» γίνεται διότι ουσιαστικά απαγορεύεται η επαναπροκήρυξη μιας απεργίας που ήδη έχει κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια ως παράνομη και καταχρηστική. 

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στις 17 Ιουνίου, ημέρα που θα ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης το υπαινίχθηκε ανοικτά: «Να δω με πόση οργή και αγανάκτηση θα καταψηφίσετε οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης τις διατάξεις για γονικές άδειες, την άδεια πατρότητας που καθιερώνουμε για πρώτη φορά για 14 ημέρες, τα μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση, τις διατάξεις για την κατοχύρωση ντελιβεράδων και κούριερ, για την  τηλεργασία και ιδιαίτερα για το δικαίωμα στην αποσύνδεση του εργαζομένου, για τη διεύρυνση σε έξι περιπτώσεις της προστασίας των εργαζόμενων σε απόλυση. Να σας δω έναν-έναν γιατί υπάρχουν και ονομαστικές ψηφοφορίες». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ