Νέα
  • ΓΔ: 903.33 +0.84%
  • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εργασιακό, Τουρκία και χρέη της ΝΔ στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ  

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: Intime

Με τρία βέλη εναντίον της κυβέρνησης στη φαρέτρα του μπαίνει στη νέα εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κλιμακώνει τη διπλή στρατηγική του, από τη μια μεριά να παρουσιάζει ανά τομέα κυβερνητικής δράσης τις δικές του πρωτογενείς θέσεις και προγραμματικές δεσμεύσεις, και από την άλλη να ενσωματώνει μέσω της σκληρής κριτικής του στην κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερα κοινωνικά στρώματα, ιδιαίτερα της αντιδεξιάς «δεξαμενής». 

Πόλωση στο εργασιακό

Στην κορυφή της αντιπολιτευτικής του δράσης στις επόμενες ημέρες, το μεγαλύτερο και πιο «φαρμακερό» βέλος αφορά στο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς μέχρι την Πέμπτη που αναμένεται να ψηφιστεί, θα υπάρξει εκ των πραγμάτων αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια, συνεπώς μια ακόμα ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και να εκφράσει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της αντιπολίτευσης, ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπός της. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι στη συνείδηση των πολιτών έχει καταγραφεί ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης (παρά τους «αστερίσκους» της Ελληνικής Λύσης) αντιτίθεται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να καρπωθεί αυτή την αντίθεση στρωμάτων που δεν έχουν ακόμα πειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της πολωτικής αντιπαράθεσής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει την ταύτιση με αμιγώς αριστερές «φωνές» που επιστρέφουν σε παλαιάς κοπής επιχειρήματα τα οποία δεν πείθουν τους αμφιταλαντευόμενους και, κυρίως, δεν ενισχύουν την εικόνα που ο αρχηγός του θέλει να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή μιας ολόκληρης παράταξης που ξεκινά από τη σοσιαλδημοκρατία και φτάνει έως τη ριζοσπαστική Αριστερά. Αντίθετα, το μοτίβο της σύγκρουσης, που θα είναι «κάθετη» με την κυβέρνηση, θέλει να το δώσει ο ίδιος, ώστε και το όποιο πολιτικό κόστος από υιοθέτηση αριστερίστικων τσιτάτων να αποφύγει, αλλά και να ικανοποιήσει ολόκληρο το εύρος της παράταξης που θέλει να εκφράσει.

Παρεμπιπτόντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαιναν στην «Η» ότι η αναφορά Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ είχε αποδέκτη το ΚΙΝΑΛ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «μια προοδευτική διακυβέρνηση θα καταργήσει τις αντιλαϊκές και αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη» και άρα πρόσθεσε άλλο ένα «κομβικό» θέμα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει μια «προοδευτική διακυβέρνηση», κάνοντας πιο δύσκολο για την (σημερινή) ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να την απορρίψει, σε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην ΑΔΕΔΥ, «που ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει πρώτο κόμμα στις εκλογές, οπότε είναι πολύ πιθανό να αποφύγουμε τις επαναληπτικές». 

Προσοχή με την Τουρκία

Εάν θέλει να προσέξει μια φορά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ώστε να αποκομίσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να κινηθεί δέκα φορές πιο προσεκτικά στις διπλωματικές εξελίξεις της αρχής της επόμενης εβδομάδας. Στο μικροσκόπιο του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του έχουν μπει οι συναντήσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν και Μπάιντεν - Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε καμία από τις ακραίες θέσεις που έχει εκφράσει (διχοτόμηση Κύπρου, casus belli για επέκταση ελληνικών χωρικών υδάτων κ.λπ.). Ένα θέμα που περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα υπάρξει, έστω και την τελευταία στιγμή, συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν ή αν, αντίθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προτιμήσει να δει μόνο τον Τούρκο ηγέτη. 

Ένα δεύτερο είναι τα απτά αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν και ειδικότερα εάν η Τουρκία αποδεχθεί μια λογική οδό για τη διευθέτηση της διαφοράς μας, δηλαδή την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Αλλιώς», υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη της αντιπολίτευσης, «η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα είναι απλώς μια συνάντηση αβροφροσύνης, χωρίς κανένα όφελος για την Ελλάδα». Κι εδώ η Κουμουνδούρου είναι έτοιμη να ρίξει τα αντιπολιτευτικά της βέλη, αλλά με προσοχή ώστε να μην πλήξει την εικόνα της κυβερνητικής εναλλακτικής λύσης, την οποία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Πυρ κατά ριπάς» για τα οικονομικά της ΝΔ

Το τρίτο βέλος στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εβδομάδα είναι η μεταφορά στη Βουλή της συζήτησης για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα θέμα που επανέφερε στην επικαιρότητα ο Αλέξης Τσίπρας, θυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είχε υποσχεθεί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κόμματός του. Ωστόσο, προσθέτει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, επί Μητσοτάκη τα χρέη της ΝΔ αυξήθηκαν κατά περίπου 108 εκατομμύρια ευρώ, οπότε γεννιέται το ερώτημα «εάν δεν μπορεί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κόμματός του, πώς θέλει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του κράτους;». 

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε με μια λιγόλογη ανακοίνωση που έλεγε ότι επί προεδρίας Μητσοτάκη η διαχείριση των οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος είναι θετική, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δανειστεί ούτε ευρώ αυτό το χρονικό διάστημα (άλλωστε το απαγορεύει το Καταστατικό της όπως αυτό τροποποιήθηκε με πρωτοβουλία Μητσοτάκη) και οι υπερβάσεις που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν μόνο σε τόκους προηγούμενων οφειλών κι όχι σε διαχείριση της περιόδου Μητσοτάκη. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, αφού έχει πειστεί ότι αυτό το θέμα «ακούγεται» στην κοινωνική και πολιτική βάση της κεντροαριστεράς και φέρνει σε προφανή άμυνα τη Νέα Δημοκρατία.

Έτσι κατηγορεί την κυβερνητική παράταξη ότι ο πρόεδρός της και πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά δεν θέλησε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση για τα οικονομικά της ΝΔ που κατέθεσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ενώ καυτηριάζει και τη «σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση» ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τα υπέρογκα χρέη του, «την ώρα που ένας επιχειρηματίας ο οποίος οφείλει 50.000 κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του και να οδηγηθεί σε πτώχευση», όπως λέει η Κουμουνδούρου. 

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά μόνο για τα δικά της χρέη, «ξεχνώντας» τα μεγαλύτερα χρέη του ΠΑΣΟΚ που έχουν «κρυφτεί» πίσω από το ΚΙΝΑΛ, ακριβώς διότι ο κ. Τσίπρας έχει αναπτύξει ένα πολύμηνο πολιτικό φλερτ προς το τρίτο κόμμα του Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια δημιουργίας -υπό προϋποθέσεις- συνθηκών κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Επίσης, από την οδό Πειραιώς ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να «σηκώσουν το γάντι» που τους πετάει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ωστόσο προειδοποιούν ότι έχουν κάποια θέματα που «καίνε» και τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο…

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία προτείνεται η μείωση του ποσοστού της κρατικής επιχορήγησης που μένει ανεκχώρητο για χρέη από το 50% στο 25%. Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει επίσης παρακράτηση του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων για τα κόμματα που είναι υπερχρεωμένα και διευκρινίζει: «Ένα κόμμα λογίζεται ως υπερχρεωμένο όταν το σύνολο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών του σύμφωνα με τον ετήσιο ισολογισμό του υπερβαίνει το δεκαπλάσιο της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε κατά το ίδιο έτος, εξαιρουμένης τυχόν εκλογικής χρηματοδότησης». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ