Νέα
 • ΓΔ: 898.96 +0.85%
 • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορυφώνεται μέσα κι έξω από τη Βουλή η σύγκρουση για το εργασιακό

Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας
Πηγή: Eurokinissi

Η πλατεία Συντάγματος γίνεται σήμερα, για ακόμη μία φορά, το επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων που στην προκειμένη περίπτωση αφορά την υπερψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου. Έξω από το Κοινοβούλιο, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες καλούν και πάλι τους εργαζομένους σε μαζική διαμαρτυρία, υπερτονίζοντας αυτά που εκείνες θεωρούν «αρνητικά» στοιχεία στο νομοσχέδιο.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος θέλει να δείξει στους βουλευτές που το βράδυ θα κληθούν να ψηφίσουν σε ονομαστική ψηφοφορία υπέρ ή κατά του επίμαχου νομοσχεδίου, ότι πολλοί εργαζόμενοι, που θα βρεθούν αργότερα σήμερα στους δρόμους, αντιτίθενται στις κυβερνητικές διατάξεις που περιέχονται στο σχέδιο νόμου.

Μέσα στο Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί μια άλλη μάχη, σύμφωνη με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Οι πολιτικοί αρχηγοί στο σύνολό τους αναμένεται να ανέβουν στο βήμα της Βουλής και να παρουσιάσουν το πολιτικό περίβλημα της θέσης του κόμματός τους, ενώ οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις -κυρίως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον.

Μητσοτάκης: Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να αποκρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και να υποστηρίξει ότι η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter: «Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος στις διανομές θα έχει περισσότερα δικαιώματα, ενώ θα έχει στο πλευρό του και νέα σημαντικά εργαλεία για τον καλύτερο έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας». 

Η ομιλία Μητσοτάκη πρόκειται να έχει τρεις διαστάσεις:

 1. Πρώτον, θα προχωρήσει στην επιτομή των διατάξεων του νομοσχεδίου, θα υπογραμμίσει εκείνες που κατά την άποψη της κυβέρνησης στηρίζουν τους εργαζόμενους, θα κάνει λόγο για τη διόρθωση αδικιών του παρελθόντος την οποία επιφέρει το νομοσχέδιο και θα καταδείξει ότι οι αλλαγές γίνονται στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.
 2. Δεύτερον, θα ανασκευάσει -σε κάποιες περιπτώσεις και με επιθετικό τρόπο- τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί κατάργησης του οκταώρου και περί νομοσχεδίου-στηρίγματος στην εργοδοσία.
 3. Και τρίτον, θα επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το δίλημμα «μεταρρυθμίσεις ή ακινησία;», υιοθετώντας το πρώτο και ταυτίζοντας την αντιπολίτευση με το δεύτερο. 

Οι κυβερνητικές θέσεις για την έως σήμερα εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή συνοψίζονται στα εξής: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις ατομικές συμβάσεις υπέπεσαν σε τριπλή γκάφα:

 1. Πρώτον, ξέχασαν ότι αυτές εισήχθησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ,
 2. δεύτερον ξέχασαν ότι και οι υπερωρίες επί δεκαετίες τώρα γίνονται με ατομικές συμβάσεις.
 3. Και τρίτον δεν απάντησαν όταν ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τους επεσήμανε ότι οι ατομικές συμβάσεις είναι κάτι που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές με την Αριστερά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καυτηριάσει και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμίσεις όπως αυτές που εξισώνουν την προστασία των συνδικαλιστών με εκείνη των εγκύων, το ότι με το σημερινό καθεστώς οι συνδικαλιστές προστατεύονται ακόμη και αν έχουν εμπλακεί σε βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου τους, ή ακόμη και σε σεξουαλική παρενόχληση. 

«Η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με τους εργατοπατέρες, αλλά κυρίως επειδή η προστασία ακόμη για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης που ισχύει σήμερα θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο πως πρέπει να καταργηθεί», έλεγε χθες συνεργάτης του πρωθυπουργού, κι αυτό είναι κάτι που αναμένουμε να ακούσουμε σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη.

Τσίπρας: Αντίθετη η κοινωνία με την κυβέρνηση

Έντονα επιθετική αναμένεται η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σήμερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιχειρήσει να εκφράσει ολόκληρο το κομμάτι της κοινωνίας που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει την εικόνα της εναλλακτικής λύσης στην σημερινή κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Τσίπρας:

 • θα παρουσιάσει την πρότασή του για λιγότερη εργασία με την ίδια αμοιβή, ώστε ο εργαζόμενος να έχει περισσότερο χρόνο για την οικογενειακή και κοινωνική του ζωή και δράση,
 • θα θυμίσει το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου θεσπίστηκε εργασιακή εβδομάδα τεσσάρων ημερών χωρίς περικοπές σε μισθούς, και
 • θα παρουσιάσει -όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός από την αντίθετη σκοπιά- παραδείγματα θέσεων εργασίας που το νομοσχέδιο επιδεινώνει σε βάρος του εργαζομένου και υπέρ του εργοδότη. 

Στο πεδίο της κριτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τις απόψεις του ΔΝΤ όπως είχαν πρωτοεμφανιστεί στη χώρα μας από τον ΣΕΒ και θα υπογραμμίσει ότι η νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη πιστεύει ότι μέσα από τη συρρίκνωση  του μισθολογικού κόστους και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα γίνει ανταγωνιστικότερη η οικονομία.

Οι σημαντικότερες ενστάσεις που θα προβάλει ο κ. Τσίπρας ως αιτία καταψήφισης το νομοσχεδίου είναι:

 • Η 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή, με ατομική συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου. 
 • Η υποχρέωση των εργαζομένων μερικής απασχόλησης να παρέχουν επιπλέον εργασία, σε χρόνο που δεν είναι συνεχόμενος. 
 • Η αύξηση του αριθμού των φθηνών υπερωριών, που εξαντλεί τον εργαζόμενο και μπορεί να οδηγήσει σε  εργασία ακόμη και 13 ωρών ημερησίως, ενώ εμποδίζει τις νέες προσλήψεις.
 • Η εκπρόθεσμη δήλωση και η δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων για τα ωράρια και τη σχέση εργασίας.
 • Η απαλλαγή του εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής μισθών υπερημερίας ακόμη κι αν η απόλυση κριθεί άκυρη.
 • Το πλήγμα στο δικαίωμα στην απεργία.

Γεννηματά: Όχι στην ασυδοσία και την εκμετάλλευση του εργαζόμενου

Στο ίδιο μήκος κύματος με την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να είναι η τοποθέτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά για το εργασιακό νομοσχέδιο. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συσκέψεων στο γραφείο της προέδρου, υποστήριζαν αναφορικά με το νομοσχέδιο ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατάργηση του οκταώρου, του δικαιώματος στην απεργία, της προστασίας από την απόλυση και του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει καταλήξει, κι αναμένεται να το εκφράσει η κα Γεννηματά, ότι η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία δίνει την ευχέρεια στον εργοδότη να υποχρεώνει τον εργαζόμενο να δουλεύει περισσότερο, προκειμένου να πάρει ρεπό αλλά όχι για να αυξήσει το πενιχρό εισόδημά του με πληρωμή υπερωριών. 

Αναγνωρίζει ορισμένα θετικά του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «ελάχιστες παραχωρήσεις» (που συνιστούν εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών, άρα δεν αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης αλλά αναγκαστική ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής στην εθνική νομοθεσία) για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, σαρώνει τα πάντα και φέρνει στη Βουλή μια ολοκληρωμένη αντιμεταρρύθμιση που την υπαγορεύουν η βαθιά συντηρητική της ταυτότητα και τα προεκλογικά γραμμάτια που ξεπληρώνει. 

Απάντηση στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, θα πει στο Κοινοβούλιο η Φώφη Γεννηματά, είναι μόνο η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η σταθερή εργασιακή νομοθεσία, ο έλεγχος των εργοδοτών και η εκ βάθρων αλλαγή εργασιακής και εργοδοτικής κουλτούρας, που πέτυχε μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζοντας τον δρόμο που χάραξε η δημοκρατική παράταξη, με την πρόταση για το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει και πάλι την ανθρωποκεντρική πρόοδο μέσα από πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ