Νέα
  • ΓΔ: 920.03 -0.79%
  • Τζίρος: 68,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μετά το εμβόλιο και τις γιορτές η επιστροφή στην πολιτική για την κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
Πηγή: Intime

Το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, το οποίο εγκρίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες και φθάνει την Πέμπτη στην Ελλάδα, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα της κυβέρνησης για έναρξη της επιστροφής στην κανονικότητα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα θα εμβολιαστούν την επόμενη Δευτέρα, ενώ η εκστρατεία του εμβολιασμού σκοπό έχει να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των Ελλήνων που θα εφοδιάσουν τον οργανισμό τους με αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού. Όλη η προσπάθεια σκοπό έχει το τέλος της επώδυνης περιόδου και την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς πισωγυρίσματα.

Στο μεταξύ, όμως, τα μέτρα δεν χαλαρώνουν. Καταγράφεται με ικανοποίηση η αποκλιμάκωση κρουσμάτων και θανάτων και αυτή η τάση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, δηλαδή τον Φεβρουάριο. Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπαίνουν η 24η και η 25η Δεκεμβρίου, η 31η Δεκεμβρίου και η 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, δηλαδή οι μέρες που υπάρχει κίνδυνος μη τήρησης των μέτρων και ανάσχεσης της πτωτικής πορείας της πανδημίας.  

Η πολιτική ατζέντα

Εδώ και καιρό την κυβέρνηση απασχολεί ο πολιτικός αντίκτυπος της πανδημίας. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν καθαρά την κόπωση της κοινωνίας, ωστόσο αυτή δεν έχει λάβει ως τώρα μορφή πολιτικής αποδοκιμασίας της κυβερνητικής προσπάθειας. Ειδικοί που συνεργάζονται με το Μέγαρο Μαξίμου μελετούν σε βάθος τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων κι εφοδιάζουν το επιτελείο του πρωθυπουργού με στοιχεία και εκτιμήσεις. Κοινός παρονομαστής είναι ότι έως τώρα η κυβέρνηση βγαίνει σχετικά αλώβητη από την κρίση και, πάντως, δεν διαταράσσεται η κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό.

«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εάν η περαιτέρω αποκλιμάκωση της πανδημίας είναι ομαλή» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στην «Η» και πρόσθετε: «Αν, ό μη γένοιτο, η κρίση για λόγους που δεν μπορούμε τώρα να προβλέψουμε επεκταθεί χρονικά παρά το εμβόλιο, πράγμα που θα είναι καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, τότε θα τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».

Ποια είναι τα «όλα»; Η δρομολόγηση των πολιτικών εξελίξεων που αναμένεται να ξεκινήσει με τον αρκετές φορές αναβληθέντα ανασχηματισμό και να ολοκληρωθεί με τον προσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος για προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, «θα είναι διπλές» ώστε να ακυρωθεί η απλή αναλογική, που οδηγεί σε ακυβερνησία.

Για τον ανασχηματισμό, από την περασμένη εβδομάδα έχει επανέλθει αυτή η «βουβή αναταραχή» που συνήθως προηγείται των αλλαγών σε κάθε κυβέρνηση. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι  φυσιογνωμία του θα προσδιορίσει και τις υπόλοιπες πολιτικές εξελίξεις: Αν η νέα κυβέρνηση είναι «εκλογικής μάχης» τότε η εκλογολογία θα φουντώσει, όχι χωρίς λόγο. Αν, πάλι, το νέο σχήμα επιλεγεί για την πολιτική αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να κερδίσει το χαμένο χρόνο από την περιπέτεια του κορονοϊού, προωθώντας μεταρρυθμίσεις κι αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης με βάση το Εθνικό Προσχέδιο Δράσης, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει επαίνους από τις Βρυξέλλες, τότε τα εκλογικά σενάρια θα εξασθενήσουν.

Ως τότε, προσοχή σε παραμονές κι ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ