Νέα
  • ΓΔ: 886.72 -0.85%
  • Τζίρος: 89,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση σε 5 μέτωπα σαλπίζει ο Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Intime
Αλέξης Τσίπρας / Πηγή: Intime

«Είναι κρίσιμο παντού στην Ευρώπη να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα και να καλύψουν τις βασικές κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει». Αυτή η αποστροφή στη δήλωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη λήξη της τακτικής συνάντησης των Ευρωσοσιαλιστών στο Βερολίνο, όπου μετείχε ως παρατηρητής, δείχνει τις προτεραιότητες που θέτει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος το κόμματος, άλλωστε, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη καθολικής κριτικής «σε όλα τα μέτωπα» της κυβερνητικής πολιτικής, μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες νωρίτερα.

Πέντε είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία θα δοθεί η θερινή μάχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

  1. Το εργασιακό: Παρά την υπερψήφισή του από τη Βουλή, πεποίθηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η θέση τους στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται, και πως αυτό το χρεώνουν συνολικά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό.
  2. Το ασφαλιστικό: Η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση αποτελεί σύμφωνα με την Κουμουνδούρου άλλο ένα μέτωπο μεγάλης αντίθεσης προς την κυβέρνηση εκ μέρους της κοινωνίας, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο.
  3. Οι αλλαγές στην παιδεία: Καμία βελτίωση στην παρεχόμενη παιδεία προς τους νέους και τις νέες δεν έφεραν οι ως τώρα κυβερνητικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι ελληνικές οικογένειες να βλέπουν την κατάσταση στην παιδεία να βαλτώνει. Κι εδώ, το επιτελείο του κ. Τσίπρα βλέπει πολλά περιθώρια κριτικής και αντίστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
  4. Η κατάσταση στην υγεία: Πίσω από την «χλιδάτη βιτρίνα» των ραντεβού με ένα κλικ και του γρήγορου εμβολιασμού, η αξιωματική αντιπολίτευση εντοπίζει τα κενά στην υγεία που έχουν αντίκτυπο στους πολίτες κι έχουν να κάνουν τόσο με την άρνηση της κυβέρνησης να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό με μόνιμες προσλήψεις, όσο και με τη γενικότερη κατάσταση στο ΕΣΥ, που παραμένει σε μεγάλη απόσταση από αυτά που θέλει να εμφανίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
  5. Ο πτωχευτικός νόμος και ο κίνδυνος της πρώτης κατοικίας: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεισμένος ότι η εφαρμογή το πτωχευτικού νόμου, όπως τον επέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία, θα φέρει πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας σε πολλά νοικοκυριά και μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, γι' αυτό σπεύδει να πρωτοστατήσει στην κριτική για αυτό το νόμο και να προσδώσει στην κριτική του, έντονα ιδεολογικά στοιχεία για την αναλγησία της δεξιάς απέναντι στους κόπους και τον ιδρώτα των εργαζομένων που με κόπο και θυσίες δημιούργησαν μια ακίνητη περιουσία.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά ότι αυτά τα πεδία δίνουν στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα μέσα στο καλοκαίρι να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα των «μεταρρυθμίσεων» και των «αλλαγών παντού υπέρ του πολίτη». Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι από το αποτέλεσμα της «φουλ επίθεσης» εναντίον της κυβέρνησης το καλοκαίρι, είναι δυνατόν να διαμορφωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα οδηγήσουν τη χώρα στις επόμενες εκλογές. Γι' αυτό φρόντισε να προστατεύσει την εικόνα του κόμματος, αποδοκιμάζοντας τις δημόσιες θέσεις Πολάκη για τον εμβολιασμό, την ώρα που η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, έκανε λόγο για «εξόφληση γραμματίων» της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, γι' αυτό και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βλέπει πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον μέσα σε αυτή τη χρονιά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ