Νέα
 • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
 • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θερινή αντεπίθεση με πρόταση για εργασιακά και Συνδιάσκεψη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας

Με τη δική του, εναλλακτική πρόταση για τις εργασιακές σχέσεις, την οποία παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα και ώρα 8 μ.μ., ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζει τη θερινή αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει τόσο την σκληρή κριτική στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, όσο και την σταδιακή παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία θα αναπτύξει το απόγευμα ο κ. Τσίπρας, στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

 1. Μισθολογικές αυξήσεις κι όχι στασιμότητα των μισθών μέχρι να αυξηθεί το ΑΕΠ και απλήρωτη εργασία, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.
 2. Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων, κι όχι ατομικές συμβάσεις όπως προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης, που οδηγούν σε ανεξέλεγκτες απολύσεις.
 3. Αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί αντί της κατάστασης- «ζούγκλα» που κατά την άποψη της Κουμουνδούρου επικρατεί με ευθύνη της κυβέρνησης.
 4. Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων, σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική που έχει κάνει την Ελλάδα μια από τις «πρωταθλήτριες» της ανεργίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει το απόγευμα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά συνδέεται άρρηκτα με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την εναλλακτική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι η καθιέρωση του 35ωρου, αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση.

Αναλυτικότερα, η πρόταση που θα αναπτύξει ο κ. Τσίπρας, προβλέπει:

 • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ,
 • Δημιουργία νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις,
 • Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας
 • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις
 • Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών και αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους
 • Στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα
 • Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους
 • Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, με παράλληλη δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
 • Ριζικές τομές για όσους εργάζονται σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, κ.λπ.)
 • Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες για κατάργηση της εικονικής εργολαβίας
 • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
 • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι ως αυτοαπασχολούμενων και
 • Ρύθμιση της τηλεργασίας με νέο θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας

Η εισήγηση Τσίπρα θα συνοδευτεί από εκτεταμένο διάλογο πάνω σε τοποθετήσεις των Xoρέν Βοσκεριτσιάν, Λέκτορα εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, Γιώργου Καββαθά, προέδρου ΓΣΕΒΕΕ, Άρη Καζάκου, Ομότιμου Καθηγητή Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Γρηγόρη Μισκεδάκη, Δικηγόρου- Εργατολόγου, Πέτρου Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σταθμός η Συνδιάσκεψη

Ακολουθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Κατράκειο της Νίκαιας η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 συνέδρων, είτε με φυσική είτε με διαδικτυακή παρουσία. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πανδημία και τους περιορισμούς, και δικαίως η ηγεσία του κόμματος θέλει να της προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Τις εργασίες θα ανοίξει στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα περιγράψει τις νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό, την κατάσταση και τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τον δρόμο για την ανάκτηση της πολιτικής ηγεμονίας και τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Σκοπός της Κουμουνδούρου είναι η προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, ιδεολογικών καταβολών και προτεραιοτήτων για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και για τις συντεταγμένες με τις οποίες θα κληθεί να δώσει τη μάχη των επόμενων εκλογών με προοπτικές επιτυχίας. Οι «πληγές» που άνοιξαν στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας ανέδειξαν τις διαφορετικές θεωρήσεις σημαντικών στελεχών, και αυτή η κατάσταση πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία σύνθεσης για συμπόρευση, με πρωτοβουλίες της ηγεσίας.

Οι τριβές για τη στάση του κόμματος στις περιπτώσεις του Ελληνικού και της Fraport, οι οποίες φανερώθηκαν από τη στάση του κόμματος στη Βουλή κι από τις διαφωνίες Βούτση και Φίλη σε κομμάτια της εισήγησης Τσίπρα. Πέραν αυτών, η Συνδιάσκεψη αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως η Γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, ο Γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και άλλοι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ