Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αυστρία: Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την 1η Ιουλίου

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Λεπτομέρειες της περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων προς αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, προβλέπουν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, οι νέοι κανονισμοί που παρουσιάζονται απόψε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Από την 1η Ιουλίου, η τροπολογία θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, εκτεταμένες απλουστεύσεις στην απαίτηση χρήσης μάσκας που καταργείται σχεδόν παντού σε εσωτερικούς χώρους όπου ισχύει ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού-ανοσίας μετά από νόσο-πρόσφατου τεστ, ενώ παραμένει υποχρέωση χρήσης, τουλάχιστον, απλής μάσκας στόματος-μύτης, σε υπηρεσίες φροντίδας σώματος, όπως κομμωτήρια.

Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν κυρίως εκείνα τα μέτρα που ανακοίνωσε η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου, όπως για παράδειγμα, η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα πιστοποίησης εμβολιασμού - ανάκτησης από νόσο - πρόσφατου τεστ, επιτρέπεται και πάλι ο χορός σε κλαμπ, η κατανάλωση ποτού στο μπαρ, ενώ εξαλείφονται οι περιορισμοί των τετραγωνικών μέτρων στο λιανεμπόριο.

Καταργούνται επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης σχετικά με τα όρια επισκεπτών σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία, και, τουλάχιστον στους οίκους ευγηρίας, η απαίτηση μάσκας είναι χαλαρή: οι επισκέπτες και το προσωπικό δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα FFP2, η προστασία από το στόμα και τη μύτη θα είναι αρκετή στο μέλλον.

Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η υποχρέωση της μάσκας FFP2 θα έληγε και στα νοσοκομεία, ωστόσο, οι διευθύνσεις γηροκομείων ή νοσοκομείων μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδουν αυστηρότερους κανόνες για τις εγκαταστάσεις τους.

Σε άλλους τομείς, όπου ισχύει ο κανόνας πιστοποιητικού - στην εστίαση, τον τουρισμό, τις πολιτιστικές και εγκαταστάσεις ελεύθερου χρόνου (π.χ. γυμναστήρια), αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εκδηλώσεις (με περισσότερα από 100 άτομα) - δεν απαιτείται πλέον μάσκα, ενώ στις δημόσιες συγκοινωνίες, καταστήματα και μουσεία (όπου δεν ισχύει ο κανόνας πιστοποιητικού), από την 1η Ιουλίου θα αρκεί η συμβατική προστασία από το στόμα και τη μύτη.

Από την 1η Ιουλίου, όλες οι εκδηλώσεις σε χώρους με θέσεις καθήμενων ή όρθιων μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς ανώτερα όρια κοινού και περιορισμούς χωρητικότητας, και αυτό ισχύει για την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά και για τον αθλητικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της γαστρονομικής προσφοράς.

Για εκδηλώσεις, υπάρχει υποχρέωση ανακοίνωσης τους για πάνω από 100 άτομα και για πάνω από 500 άτομα απαιτείται άδεια, ενώ, στον ιδιωτικό τομέα καταργούνται από την 1η Ιουλίου όλοι οι κανόνες επικοινωνίας και απόστασης. .

Στη συνέχεια, προβλέπονται περαιτέρω απλουστεύσεις από τις 22 Ιουλίου, αν και για αυτό απαιτείται η έκδοση νέου κανονισμού, αλλά αυτά τα βήματα θα εξαρτηθούν βέβαια τόσο από το ποσοστό μόλυνσης όσο και από την πρόοδο του εμβολιασμού, τόνισε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Υγείας.

Γα την ημερομηνία αυτή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση της υποχρέωσης εγγραφής σε εστιατόρια και εκδηλώσεις, καθώς και περαιτέρω χαλάρωση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας: Εάν η κατάσταση παραμείνει σταθερή, η προστασία από το στόμα και τη μύτη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε καταστήματα κάλυψης καθημερινής ανάγκης.

Λόγω της σημαντικής μείωσης του αριθμού των νέων λοιμώξεων στην Αυστρία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ήδη στις 17 Ιουνίου την περαιτέρω χαλάρωση από την 1η Ιουλίου των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό είχε τονίσει ότι ανοίγουν τα νυκτερινά κέντρα, καταργείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης, αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2 και προβλέπεται μόνον η απλή μάσκα στις λίγες πλέον περιπτώσεις που θα είναι υποχρεωτική, ενώ για τις μεγάλες εκδηλώσεις θα ισχύει μόνον το πιστοποιητικό είτε εμβολιασμού, είτε ανάρρωσης από τη νόσο, είτε πρόσφατου τεστ, και δεν θα υπάρχουν άλλοι περιορισμοί.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ καλή, πολύ καλύτερη από ό, τι περίμενα, η υπόσχεση για επιστροφή στην κανονικότητα βήμα προς βήμα το καλοκαίρι θα είναι σε θέση να τηρηθεί», είχε τονίσει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσιάζοντας τότε τις νέες χαλαρώσεις των μέτρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ